Kirúgták a polgármestert

Tizennyolc évi szolgálat után Dmtirij Medvegyev orosz elnök menesztette hivatalából Jurij Luzskovot, Moszkva mindenható urát. A polgármesternek az pechje, hogy a hatalom malomkövei közé került – bár ő is sokat tett önmaga ellen.

Ország-világA. Fodor György2010. 09. 28. kedd2010. 09. 28.
Kirúgták a polgármestert

A moszkvai polgármester posztja az elmúlt évtizedek alatt hatalmi központ volt Oroszországban, ahol sok minden eldől, néha még a választás is. Jellemző, hogy jó tíz évvel ezelőtt felmerült, hogy Luzskov lesz Oroszország jövendőbeli elnöke. De aztán jött a feltörekvő Vlagyimir Putyin, aki az elöljáró ebbéli reményeit nagy lendülettel lesöpörte az asztalról.

Putyin jó szövetségesre lelt Luzskovban, aki minden kívánságát teljesítette. Ennek fejében a polgármester teljhatalmat kapott az orosz fővárosban. Felesége Oroszország egyik leggazdagabb asszonya lett, mert valamilyen módon az ő „külön cége” kapott minden jól fizető fővárosi beruházást.

A moszkvai polgármestert egy ideje nem választják, hanem kinevezik – ez is Putyin elnöki politikájának része. Amikor pedig Luzskov megbízatása lejárt, Putyin megint őt nevezte ki a posztra.

Eljött azonban Dmitrij Medvegyev ideje. Az orosz elnök kezdettől fogva óvatosan hozta a döntéseket, mert köztudomású, hogy a valódi hatalom „az ideiglenesen a miniszterelnöki poszton állomásozó” Putyin kezében van. Putyinról pedig azt tudni, hogy 2012-ben a kis szünet után újra pályázik az elnöki székre. Luzskin tehát Putyin embere – de Medvegyevnek is meg kellett mutatnia, hogy nem egyszerűen Putyin bábja. Emellett még az is megfordulhatott a fejében, hogy 2012 után marad az elnöki poszton.

Medvegyev erőt akart felmutatni, tenni kellett hát valamit, s ebben támogatóira is számíthatott. Moszkva olyan, mint egy kincsesbánya – egy orosz újságíró szerint akár egy olajkút –, hatalmas bevételeket termel. Ezek a jövedelmek és a politikai, gazdasági befolyás mind egy ember – Luzskov – kezében összpontosultak. Ez pedig nagyon nem tetszett a bürokráciának és más hatalmasságoknak.

Az állami ellenőrzés alatt lévő televíziók hetek óta bírálják a polgármestert: mindenki tudta, hogy ez Medvegyev engedélye nélkül nem lett volna lehetséges. Luzskov állítólag felkérést is kapott a színfalak mögött: jobb, ha távozik, de ő biztos volt abban, hogy Putyin megvédi, s pert indított a televíziók ellen.

Vasárnap ausztriai szabadságáról tért haza – ott volt a moszkvai erdőtüzek idején is, füle botját sem mozgatva –, majd hétfőn bement dolgozni. A nap végén azonban bejelentés várta: az elnök elvesztette a bizalmát a polgármesterben, ezért azonnali hatállyal felmenti őt hivatala alól. A közlemény konkrétumokat nem tartalmazott, de a hírek szerint felrótták Luzskovnak, hogy otromba beruházásaival feldúlja Moszkvát, ahol műemlék-épületeket romboltat le, továbbá a szervezetlenség miatt a főváros manapság egy kihúzhatatlan hatalmas közlekedési dugóvá vált.

Jurij Luzskov 74 éves korában elmehet hát nyugdíjba. Putyin egyelőre óvatosan a háttérben maradt. Medvegyevnek pedig az a dolga, hogy a megfelelő embert ültesse a polgármesteri székbe: szüksége lesz szövetségesekre.

Ezek is érdekelhetnek