Megvan az okossággátló gén!

Egereken végzett kísérletek eredményeképpen amerikai kutatócsoport olyan gént fedezett fel, amelyet kikapcsolva a kísérleti állatok sokkal „okosabbak” lettek. A tudósok „Homer Simpson gén”-nek nevezték el az ominózus nukleinsavszakaszt – a Simpson család című közkedvelt rajzfilmsorozat nem kevésbé kedvelt, sárga színű, kelekótya szereplője után.

Ország-világKirály Farkas2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.
Megvan az okossággátló gén!

Ez az újonnan felfedezett gén az agynak abban a részében működik, amelyik az állatok tanulási és emlékezési módjait szabályozza. Amint ezt a gént „kikapcsolták” – állítják a tudósok –, a kísérletbe bevont egerek sokkal gyorsabban oldották meg a labirintusfeladatokat, s a memóriájuk is jelentősen fejlődött. Szintén fontos, hogy az egerek nem mutatták semmiféle szenvedés jelét.

A kutatók már jó ideje tudják, hogy az emberekben is jelen van az amúgy RGS14 kóddal azonosított Simpson-gén. „A nagy kérdés viszont az, hogy az emberekben – meg az egerekben – miért van jelen egy olyan gén, amely kevésbé okossá tesz bennünket?” – mondta John Hepler, az Emory University School of Medicine gyógyszerészettanára, a kísérletről írt tanulmány szerzője (mely tanulmány a Proceedings of the National Academy of Science című folyóiratban jelent meg). „Úgy gondolom, hogy egyelőre nem látjuk a teljes képet. Az RGS14 ellenőrző szerepű gén lehet” – tette hozzá.

Arról nem szólnak a hírek, hogy embereken kipróbálták-e a génkiiktatásos okosító módszert. Ha kidolgozzák a biztonságos eljárást, remélhetően példátlan méretű lesz a kereslet az RGS14 kikapcsolása iránt...

Ezek is érdekelhetnek