Nem Afganisztánban vagyunk!

Borzongva olvastam az afganisztáni választási tudósításokat: a tálibok az 5816 választási körzet közül 150 ellen intéztek támadást, melynek során 16 ember életét vesztette. Hogy mik vannak!

Ország-világPalágyi Béla2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Nem Afganisztánban vagyunk!

Aztán egy megyei lapban, kis hazánkban, itt is az Alföld közepén arról cikkeztek, hogy belőttek a helyi jegyző ablakán! A település neve Tiszabura, romák lakta község, vicsorgó szegénységgel, rekordokat döntögető munkanélküliségi rátával, így minden fizető foglalatosságért késhegyre menő harc folyik. Ebbe a képbe tökéletesen beillett az, amit a helyi jegyző mondott első ijedtségében. Ez pedig nem kevesebb volt, mint hogy csütörtökön este, úgy kilenc óra tájt egy csattanás zavarta meg a békés családi idillt. Első ránézésre egy repedés éktelenkedett az ablak üvegén, de ennek nagyobb jelentőséget nem tulajdonítottak a bent lévők, hanem másnap látta a falu jegyzője, hogy a repedés közepén egy lyuk is van, ilyen pedig csak golyótól keletkezik! Nosza, össze is pakolta a családját a jóember és békésebb tájra, Dabasra evakuálta, hiszen a dolognak már volt előzménye. Az önkormányzati választási kampány ugyanis olyan hévvel folyik, hogy a zsebben ott lapul a bicska, és ha két olyan szavazópolgár akad össze, akiknek nem azonos a jelöltjük, akár vér is folyhat. Repült már fatuskó a konkurencia udvarára, tégla is zörgette az ablakot, egyszóval minden ok megvolt arra, hogy a választásért közjogilag felelős hivatalnok komolyan vegye a figyelmeztetést.

A szomszédos Tiszabőn, ahol szintén hasonló szociális problémák motiválják a választói akaratot, békésebb eszközökkel kampányolnak a hívek: ott bográcsokban rotyog a szavazatokat érő pörkölt. Ám azért Burán sem olyan fenyegető a harci helyzet, ahogy az első látásra tűnt. A rendőrség a helyszíni szemle során megállapította ugyanis, hogy egy jól irányzott kavics zúzta be a jegyző ablakát, ami indulhatott csúzli segítségével vagy jól irányzott kézi vezérléssel. Akár így, akár úgy, az üzenete azért egyértelmű: október 3-án jó lenne, ha jegyző uram alaposan megszámoltatná azokat a voksokat, és az sem lenne baj, ha a „küldemény” feladója vagy a választottja kerülne ki a megmérettetésből győztesen. A jegyző nem tudja, kitől érkezett a fenyegetés, és ez jó. Miként az is, hogy nem vagyunk egészen Afganisztánban. Csak egy picit… 

Ezek is érdekelhetnek