Ortofotók az Országleltárhoz

Egységes nemzeti vagyonnyilvántartás készítésébe kezd a kormány, hogy tételesen számba vehesse az ország vagyonát. Az Országleltár nevű nagyszabású program részeként nagy felbontású, különleges légifelvételeket készítenek az országról, amelyek a térképként használható úgynevezett ortofotók alapjai lesznek.

Ország-világValló László2010. 09. 26. vasárnap2010. 09. 26.
Ortofotók az Országleltárhoz

Az ortofotó olyan fénykép, amelyen nincsenek optikai torzulások, méretarányuk pedig egységes – éppúgy, mint a térképeké. A légifelvételek ugyanis nem teljesen pontosak, azokon egy hegytető közelebb van, mint a völgy. Az ortofotókhoz e torzításokat kiiktatják, így ezeket úgy lehet majd használni, mint a térképeket.

A légi felvételeket digitális kamerákkal készítik, amelyek így akár tíz centiméteres fölbontásúak is lehetnek. Ezért aztán jól láthatók lesznek majd a teniszpályák, de még a kert végében álló árnyékszékek is. A térképek alapján fölmérhetővé válik az is, hogy például az illegális fakivágások hatására mennyivel lett kevesebb az ország erdeinek a területe, illetve hogy mennyi föld hever parlagon. De a hatóságok képet kaphatnak arról is, milyen az ország útjainak, árvízvédelmi töltéseinek állapota, továbbá hogy hol rejtőznek illegális szemétlerakók.

Az Országleltár készítését a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezi, s a tervek szerint az ehhez alapul szolgáló ortofotók a jövő nyár közepéig készülnek el. A program célja, hogy egységes nemzetivagyon-nyilvántartási rendszer jöjjön létre, amelynek adatait több minisztérium is használja majd.

Ezek is érdekelhetnek