„Őrültség” a fizetett szülési szabadság!

Nagy-Britannia nem engedheti meg magának, hogy elfogadja az Európai Unió szabályait és bőkezűen fizessen a kismamáknak – állítja a Brit Kereskedelmi Kamara (BCC). A pénzügyi válság idején ez a gesztus tönkre tenné brit kis- és középvállalatokat, mert 2,5 milliárd fontot (835 milliárd forintot) vonna ki a gazdaságból.

Ország-világA. Fodor György2010. 09. 23. csütörtök2010. 09. 23.
„Őrültség” a fizetett szülési szabadság!

Az Európai Unió parlamentje (EP) a héten szavazna arról a javaslatról, mely szerint a szülési szabadságon lévő nőt 20 héten át megilleti a teljes fizetés. A BCC szerint ez az uniós terv a lehető legrosszabbkor akarja megcsapolni az üzleti vállalkozásokat. A terv támogatói viszont azzal érvelnek, hogy ezt a fajta segítő politikát nem szabad alárendelni a gazdasági változásoknak.

Nagy-Britanniában jelenleg a szülő nő egy évi szabadságra mehet: az első 6 hétre fizetésének 90 százalékát kapja, majd 33 héten át heti 125 font (42 ezer forint) az anyasági segély. A fennmaradó időre semmit sem kap.

A brit kereskedelmi kamara az új terv költségeit csak Nagy-Britanniára nézve becsülte fel, mégpedig az Európai Parlament felmérése alapján. Kieran O’Keefe, a BCC európai ügyeinek vezetője kifejtette ellenérveit: „Az európai uniós irányelveknek azzal kellene foglalkoznia, hogy lefektesse az egészségügyi, munkaügyi és szülési támogatások minimális szabványait – nem pedig azzal, hogy az agyonterhelt üzleti vállalkozásokat és a nemzeti társadalombiztosítási intézményeket újabb fizetési csekkekkel terhelje”. A parlament javaslatainak elfogadását a költségvetési hiányok és a válság utóhatásai miatt senki sem engedheti meg magának – mondta.

Az Európai Unió „kormánya” eredetileg azt javasolta, hogy az anyák kapjanak 18 heti szülési szabadságot az unióban, de az egyes országok határozzanak az anyasági támogatás mértékéről. O’Keefe szerint ez jobb és elfogadhatóbb változat.

A brit Függetlenség Párt (UK Independence) európai parlamenti képviselője, Godfrey Bloom a unió új javaslatát egyenesen őrültségnek minősítette. Szerinte az ötlet nem csak a kis- és a közepes vállalkozásoknak okoz kárt, de nehezíti a nők helyzetét is: a munkaadók nagyon is megnézik majd, hogy érdemes-e foglalkoztatni olyan nőt, aki szülőképes korban van.

Belinda Phipps, az brit Országos Gyermekszületési Alapítvány (NCT) vezetője azonban megalapozatlannak nevezte az ellenérveket: „A születendő babák a jövő népességét alkotják, ezért nem szabad megengednünk, hogy az átmeneti válságok eltérítsék a kismamákat támogató politikánkat” – mondta a BBC-nek.

Ezek is érdekelhetnek