Vörös pacni a térképen?

Bár nem ismerem a globális bűnözési statisztikát, egy biztos: a törvénytisztelő polgárok számára túlságosan gyakorinak tűnnek azok a bűncselekmények, melyeknek külföldiek a szereplői.

Ország-világPalágyi Béla2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
Vörös pacni a térképen?

Egy francia diáklány holttestét fogták ki tavaly a Dunából, olasz barátját a hírek szerint egy év óta körözik a nagyvilágban. Gyakori az arab pénzváltók kifosztása, egy Romániából áttelepült férfi végzett, többek között, egy vietnami házaspárral – ezek a hírek biztosan nem tesznek jót hazánk megítélésének.

Legutóbb a 21 éves norvég Pernille Marie Thronsent ölte meg egy budapesti szállón barátja, a 26 éves kínai Csao Fej. A két fiatal évfolyamtárs volt az egyetemen, és közöttük szerelem szövődött. A kapcsolatot a nő bontotta fel, melyet a különcnek tartott, amúgy gazdag családból származó fiú nem tudott elviselni, ezért végzett kedvesével. A gyilkosság után repülőre szállt és elutazott Magyarországról. Annak nagyon csekély a valószínűsége, hogy hazatért volna szülőföldjére, hiszen a kínai törvények kíméletlenül szigorúak a gyilkosokkal szemben, így a férfi aligha kerülhetné el a halálbüntetést, főleg úgy, hogy a norvég kormány diplomáciai nyomására bízvást lehetne számítani. Az áldozat honfitársai Budapesten máris összejöttek egy csoportos emlékezésre és szimpátiatüntetésre a szállodában. A szerelmében csalódott kínai egyetemista nem tartozott az egyszerű esetek közé: meglehetősen zárkózott volt, kerülte a társaságot, a csicsergő Marie volt szinte az egyetlen kapcsolat számára az idegen környezettel. Ez a szál szakadt el, amikor a lány Angliába utazott a nyáron – felejteni. És ezt nem tudta elviselni Csao Fej. A találgatások szintjén felvetődött, hogy a kínai férfi esetleg Franciaországot választotta menekülése céljául, ahol, meg nem erősített információk szerint, a családnak üdülői vannak, ráadásul a két ország – Franciaország és Kína – között nincs kiadatási egyezmény. A norvég újságok máris követelik a bűnös felelősségre vonását, és a nyugalmas országban biztos, hogy sokáig kezelik még szenzációként a felkavaró „love storyt”. Bár ebben a tragédiában teljesen ártatlanok vagyunk, mégis jó ideig a kriminalisztikai híradások között szerepel fővárosunk. Egy véletlenül idecseppentett, véres pacni esett ismét Magyarország térképére. 

Ezek is érdekelhetnek