A nagyoknak kedvez a csődtörvény

A bankoknak sokszor nem áll érdekében a csődbe jutott cégek megmentése – állítja a Coface Hungary hitelminősítő és hitelbiztosító jogásza. A szakember szerint új csődtörvényre lenne szükség, ami a jelenleginél jobban védi a kis hitelezőket.

Ország-világRomvári Orsolya2010. 12. 08. szerda2010. 12. 08.
A nagyoknak kedvez a csődtörvény

A válság mind a mai napig szedi áldozatait – állítja dr. Czibor Zsolt, a Coface Hungary vezető jogásza. A cég adatai szerint az idén november végéig már csaknem háromszáz cég folyamodott csődvédelemért. A válság előtt még mindössze húsz körüli volt ez a szám, de a tavalyi év hasonló időszakában is „csak” 100 cég kezdeményezett ilyen eljárást. Főként kis- és közepes cégek kérnek csődvédelmet.

A szakember szerint a helyzet azért is drámai, mert ha nem sikerül helyreállítani e cégek fizetőképességét, úgy azok a kisebb hitelezőiket, beszállítóikat is magukkal ránthatják. A jelenleg hatályos csődtörvény szerint elsőként a bankok és az adóhatóság jut a pénzéhez, s csak utánuk jönnek a sorban az egyéb hitelezők. A nagyoknak pedig sokszor nem áll érdekében elfogadni a csődgondnokkal közösen kidolgozott, a cégek fizetőképességének helyreállítását célzó tervet, hiszen ők – ha rendelkeznek megfelelő fedezettel – mindenképpen megkapják a pénzüket. Nem kockáztatják a kisebbek érdekében, hogy esetleg rosszabbul járjanak azért, hogy mások is valami pénzt lássanak valamikor – osztja meg tapasztalatait a hitelbiztosító jogásza.

Dr. Czibor Zsolt szerint új csődtörvény kellene, hogy biztonságosabbá váljon a cégek együttműködése, beleértve a hitelezést és a beszállítást is. Olyan szabályozásra lenne szükség, amely minden hitelezőt érdekeltté tesz az adós megmentésében.

A szakértő szerint a törvény szigorításával kellene elérni, hogy az adós ne az utolsó pillanatban értesítse a hitelezőt arról, ha bajban van, s keményebb fellépésre lenne szükség azok ellen is, akik csődbe viszik a céget. – Tőlünk nyugatabbra ez akár bűncselekménynek is számíthat – mondja. Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője, aki úgy látja: megfelelő törvényi szabályozással a mainál sokkal több céget lehetne megmenteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek