Megy a vonat Csíksomlyóba

Jövőre is két zarándokvonat robog a pünkösdi csíksomlyói pünkösdi búcsúba. Az egyik a jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven közlekedik majd 1600 zarándokkal.

Ország-világBorzák Tibor2010. 12. 03. péntek2010. 12. 03.
Megy a vonat Csíksomlyóba

Mező Tibor főszervezőtől megtudtuk: a Székely Gyorsot a csodálatosan felújított veterán Nohab, a Csíksomlyó Expresszt – Magyarország legkorszerűbb és legerősebb, tízezer lóerős villanymozdonya, a látványosan átfestett – GYSEV Taurus fogja húzni. A Liszt Ferenc emlékév és az út tiszteletére a nagy magyar zeneszerző portréja díszíti majd a mozdonyt.

Három éve indult újra hosszú útjára az első zarándokvonat. A Kárpáteurópa utazási iroda és az Indóház vasúti magazin 2008-ban egyedülálló vállalkozásba kezdett. A különvonat a második bécsi döntést követően Budapestet Erdély távoli részével összekötő vonat nyomán halad, Erdély legszebb részein keresztül. A járat 1944-ben, Észak-Erdély elvesztését követően megszűnt és csak nemrég indult újra útnak. Nem véletlenül mondták a szerelvényt nemzeti lobogókkal váró székelyek az anyaországiaknak: „Késtetek 64 évet”,

A csíksomlyói búcsút Orbán Balázs egykori leírása szerint is harmincezren látogatták, a román diktátor Ceaucescu bukása után pedig az erdélyi és anyaországi magyarok százezreinek szent találkozójává vált. A búcsút először IV. Jenő pápa engedélyezte 1444-ben, de vitatott legendák szerint a gyergyóalfalusi István pap vezetésével 1567 pünkösd szombatján itt verték meg János Zsigmond erőszakkal unitárius hitre térítő seregeit a csiki katolikus székelyek.

Mára a vonat – melyről minden tudnivaló megtalálható a karpateuropa.hu honlapon – a legnagyobb keresztalja (szent helyekre igyekvő zarándokcsoport, búcsús közösség) a maga csaknem kétezer zarándokával. A keresztalja évek óta Varga Károly somogyi fafaragó mester cseresznyefából készített, Csíksomlyóban megszentelt kegytárgya mögött halad, amelyen egy 1700-as évekbeli Mária-szem is található. Jövőre táncház, címerkiállítás, könyvbemutató és történeti rejtvény verseny színesíti az utat. A Gyimesekbe is eljutó vonat utasai – a falusi turizmus keretein belül – alszanak Alcsík, Tusnádfürdő, Újtusnád, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszentkirály székely családainál.

Ezek is érdekelhetnek