A zavarosban halászik a volt diktátor

Váratlanul hazatért Haitira az egykori diktátor, Jean-Claude Duvalier, az 59 éves hírhedt playboy, aki apja örökébe lépve 19 évesen lett a világ egyik legszegényebb országának „örökös elnöke”, s akit népi felkelés űzött el a hatalomból.

Ország-világA. Fodor György2011. 01. 17. hétfő2011. 01. 17.
A zavarosban halászik a volt diktátor

Haiti történelmének új fordulópontja előtt áll. Tavaly januárban óriási földrengés döntötte romba az országot. Több mint negyedmillió ember meghalt, a szegényes gazdaság is megsemmisült. Bár ömlenek a segélyek, de a korrupció eltünteti azok zömét. Több mint egy évvel a földrengés után még mindig 800 ezer ember él sátortáborokban. A bajt csak tetézte, hogy a külföldiek behurcolták az országba a kolerát, amely eddig ott nem fordult elő: több ezer ember halt meg a járványban.

Tavaly november végén elnökválasztást tartottak, hogy a távozó elnök, René Préval utódját kijelöljék. A választás első fordulója azonban a belső viták miatt eredménytelenül zárult. Ezért éppen Duvalier hazatérésének napján tartották volna meg a második fordulót – de ezt az újabb nézeteltérések miatt elhalasztották. Ebbe a politikai környezetbe tért vissza Jean-Claude Duvalier, akit gömbölyded alakja és rettegett édesapja után csak „Baby Doc-nak” csúfoltak.

A papa, vagyis Papa Doc 1957-ben jutott hatalomra. Véres kezű diktátor volt, aki hírhedt titkosrendőrségével – tulajdonképpen saját fegyvereseivel – tartotta félelemben az országot. A maffiózók – a Tontons Macoutes – szabadon gyilkoltak, embereket raboltak.

Papa Doc 1971-ben meghalt, és a 19 éves Baby Doc örökölte a hatalmat. Dollármilliókat lopott, élte a playboyok életét egészen 1986-ig. Akkor elűzték, Párizsba menekült.

Onnan utazott most haza, elegáns, sötét ruhában s csak annyit mondott: segíteni akar Haiti népének a földrengés után. Ezzel egy kicsit elkésett, ám meglehet, egyéb szándékai is vannak. Jean-Max Bellerive miniszterelnök egyelőre nem tart attól, hogy Baby Doc destabilizálná az országot: – Ő is haiti, ezért szabadon térhet vissza – mondta.

De a belpolitikai helyzet cseppfolyós, az elnökválasztás nyitott, s Baby Doc-nak vagy az általa képviselt hatalmi politikának akadnak hívei a szigeten.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek