Berlusconi csak félig úszta meg

Ítélt is, meg nem is az olasz alkotmánybíróság. A testület kiutat kínált ugyan az olasz miniszterelnöknek az ellene folyó perekben, ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a kormányfőt – vagy kormányának tagjait – még hivatali idejük alatt felelősségre vonják.

Ország-világA. Fodor György2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.

Kép: epa01680823 Italian Prime Minister, Silvio Berlusconi, addresses delegates on the third and final day of the First National Congress of centre-right Italian Party 'Popolo della Liberta' (People of Freedom), in Rome, Italy, on 29 March 2009. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI, Fotó: Maurizio Brambatti

Berlusconi address
epa01680823 Italian Prime Minister, Silvio Berlusconi, addresses delegates on the third and final day of the First National Congress of centre-right Italian Party 'Popolo della Liberta' (People of Freedom), in Rome, Italy, on 29 March 2009. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
Fotó: Maurizio Brambatti

Silvio Berlusconi a kormánytöbbséggel még tavaly márciusban keresztülvitte az olasz törvényhozásban azt a törvényt, amely gyakorlatilag kivonta a bíróságok ítélkezése alól őt és kormányának tagjait, amíg tart a hivatali idejük. Ehhez nem kellett más, mint arra hivatkozni, hogy a vád alá helyezett hivatalos személy éppen hivatali kötelességének teljesítése miatt nem tud megjelenni a tekintetes bíróság előtt. Így a tárgyalások sorra elmaradtak, lehetetlenné vált ítéletet hozni.

Az ügyészség és az ellenzék felháborodottan tiltakozott a törvény ellen: Berlusconira és kormányának tagjaira így nem érvényes a törvény előtti egyenlőség elve. Ezért az alkotmánybíróság elé vitték az ügyet.

A 15 tagú testület néhány ponton alkotmányellenesnek minősítette a törvényt és nyomban módosította is. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kormányfő és kormányának tagjai szinte automatikusan hivatkozhattak „hivatali akadályoztatásukra”, s emiatt nem jelentek meg a bíróság előtt.

Az alkotmánybíróság kifogásolta, hogy a politikusok döntik el, mikor hivatkozzanak kötelességeikre, s úgy döntött: minden egyes ügyben az eljáró bíró dolga, hogy elfogadja-e az érvelést, avagy sem.

Ha az alkotmánybíróság a teljes törvényt elutasította volna, akkor a folyamatban lévő bírósági ügyek szinte azonnal folytatódhatnának. Így viszont a mindenkori bíró dönti el, jogos-e a hivatali akadályoztatásra való hivatkozás.

Az alkotmánybíróság határozata – nem titok – elsősorban Berlusconi miniszterelnököt érinti. Ellene ugyanis három per is folyamatban van Milánóban. A vádak a vesztegetéstől a hamis tanúzáson és a tiltott üzleti gyakorlaton át a sikkasztásig, csalásig és adóelkerülésig terjednek. Amikor beidézték a tárgyalásokra, a kormányfő eddig csak visszaüzent a bíróságnak: nem ér rá, mert hivatali kötelességeit teljesíti. Berlusconi amúgy nevetségesnek nevezte az egész alkotmánybírósági eljárást.

A miniszterelnök azonban mostantól fogva nincs teljesen biztonságban: a sajtó üldözni fogja, s minden esetben, amikor „hivatali akadályoztatására” hivatkozik, percről-percre ellenőrzi a programját.

Persze, sok múlik majd a bírókon is. Most még bizonytalan, hogy a Berlusconi ellen folyó perek újra megindulnak-e. Az ellenzék, az ügyészség és a sajtó azonban nem fogja kihagyni a ziccereket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek