Elvándorló magyar orvosok

Tavaly csaknem háromszor annyi hazai orvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállalásához, mint három éve. Az itthoni bérükből alig tudnak megélni, és a szakmai előrelépésnek is számos akadályát ismerik.

Ország-világBalogh Mária2011. 01. 31. hétfő2011. 01. 31.
Elvándorló magyar orvosok

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai szerint az elmúlt évben ezerszáznál is több magyar orvos kért okleveleiről hatósági igazolást külföldi munkavállalásához. További nagyszámú kérelmet nyújtottak be fogorvosok, gyógyszerészek, ápolók, és az egészségügy más területén dolgozók. A legnépszerűbb célország továbbra is Anglia, ahol a jól képzett, nagy tudású magyar szakorvosokat tárt karokkal várják: különösen a sebészeket, nőgyógyászokat, altató orvosokat, gyermekgyógyászokat, belgyógyászokat, és háziorvosokat. További kedvelt célország még Németország, Svédország, Írország és Ausztria.

Egy magasan képzett, 45-50 év körüli sebész Angliában havonta legalább 1 millió forintot keres, de a szerényebben fizetett, fiatalok is többszázezer forintot kapnak kézhez. Kétségtelen, hogy Angliában sokkal drágább a megélhetés, de még ezzel együtt is megéri váltani. Magyarországon  – azéletkortól, szakmai tapasztalattól, orvosi szakterülettől, az ügyeletek számától függően – nettó 200-250 ezer forintot keres egy tapasztalt középkorú orvos.

A külföldre vándorló ápolók általában 30-35 évesek, míg a szülésznők 42-47 éves korban is útra kelnek. Korábban a kérelmezők között a nők voltak többségben, mára viszont valamivel több férfi orvos próbálkozik meg a külföldi munkavállalás lehetőségével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek