Felrobbant az égbolt

Aki látta, soha nem felejti el azokat a képeket a híradókból, éppen 25 éve. Az űrhajózás fekete napja volt 1986. január 28.

Ország-világUjlaki Ágnes2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.
Felrobbant az égbolt

Boldog és büszke hozzátartozók, tudósok, mérnökök, politikusok, diákok kísérték tekintetükkel az indulást. Néhány másodperccel később a robbanás, a megsemmisülés látványa – és az iszonyat a földön maradtak arcán...

Az embert szállító űrhajók történetének addigi legsúlyosabb szerencsétlensége során, 73 másodperccel a start után, 17 kilométeres magasságban felrobbant a Challenger űrrepülőgép.

A teljes személyzet – hat űrhajós és Christa MacAuliffe tanítónő – életét vesztette.

A robbanás oka a feltételezések szerint az egyik szilárd hajtóanyagú rakéta hibája lehetett, aminek következtében a rakéta behatolt az üzemanyagtartályba. A NASA, az amerikai űrhajózási igazgatóság felelősei régóta tudtak a szilárd hajtóanyagú rakéták gyenge pontjairól.

A rakétát gyártó cég mérnökei még a start előtti éjjel is követelték – biztonsági meggondolásokból – a start elhalasztását. Minthogy azonban a startot időjárási viszonyok miatt már több ízben is elhalasztották, a NASA figyelmen kívül hagyta az aggályokat.

A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a NASA már az előkészítés szakaszában többször áthágta saját biztonsági előírásait. A szerencsétlenség miatt évekre leállították az Egyesült Államok űrrepülőgép-programját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek