Frontba vágó kérdések

Az egészséges szervezet minden különösebb nehézség nélkül átvészeli az időjárás-változások hatását. Mégis, napjainkban egyre több ember szenved a frontoktól – pláne most, amikor néhány nap alatt húsz fokot ugrál le-fel a hőmérő. Margittai Miklós háziorvos segít megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Ország-világSzijjártó Gabriella2011. 01. 23. vasárnap2011. 01. 23.

Kép: Fronthatás, frontérzékenység, szédülés, rosszullét, fejfájás, roham, betegség 2011.01.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Frontba vágó kérdések
Fronthatás, frontérzékenység, szédülés, rosszullét, fejfájás, roham, betegség 2011.01.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Mit értünk front alatt?
Leegyszerűsítve: a front egy keveredési felület a hideg és a meleg levegő határán. Ilyenkor a meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség) hirtelen és egyidejűleg megváltoznak.

Hányféle front lehetséges?
Hidegfrontról beszélünk, amikor a meleg levegő helyére hideg érkezik. Melegfront esetén a meleg levegő hódít teret a hideg rovására. Kettős fronthatásnál mindkét font tünetei egyszerre jelentkeznek.

Magyarország mennyire „frontveszélyes” terület?
Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg- és egy melegfronttal kísérve – vagyis hetente két, évente kb. száz front érinti az országot.

Kik érzik meg leginkább a fronthatásokat?
Főként a túlhajszolt életmódot folytató, állandó stressznek kitett, labilis idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős és bizonyos krónikus betegségekben (például reumatológiai, szív- és érrendszeri, immunbetegségben) szenvedő felnőtteknél jelentkeznek a változatos tünetek. Érdekes, hogy egyik pillanatról a másikra alakul ki valakinél a frontérzékenység.

Milyen tünettel jár a melegfront?
A tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkeznek. Az emberek álmatlanságra, nyugtalanságra, levertségre, migrénre panaszkodnak. Rövidül a reflexidő. A szívműködés szaporább lesz, az anyagcsere felgyorsul. Emelkedik a testhőmérséklet, a vérnyomás és a vércukorszint. Gyakoribbá válnak a fertőző betegségek, vérzések.

Mit okoz a hidegfront?
A tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. Jellemző a kábaság, a bódultság, a hosszabb reflexidő, a fejfájás. Erősödnek az ízületi, a reumás fájdalmak, fokozódik az asztmarohamok és a trombózis veszélye. A szívműködés és az anyagcsere lelassul, csökken a testhőmérséklet, a vérnyomás és a vércukorszint. Ilyenkor gyakoribb az epe- és a vesegörcs, valamint a koraszülés.

Mivel jár a kettős fronthatás?
A kettős fronthatás azért „gyilkosabb" az egyszerű frontérzékenységnél, mert ilyenkor gyakorlatilag bármely tünet előfordulhat! Megjegyzendő, hogy bizonyos általános idegrendszeri tünetek – levertség, fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, a koncentrálóképesség csökkenése – mindkét fronthatásnál jelentkezhetnek; az egyéntől függ, ki mire érzékeny.

Napjainkban miért szenved egyre több ember a frontoktól?
Az egyik oka, hogy a modern életmód egyre több és sokrétűbb alkalmazkodást követel tőlünk, olykor bizony túlterheli a szervezetet. A kialvatlan, túlhajszolt embert pedig hamarabb utoléri a fronthatás is. A másik ok az elkényelmesedés: sokan szinte egész nap nincsenek friss levegőn, kocsiban, buszon utaznak, majd az irodában vagy az idősek az otthonukban ülnek. Pedig aki e téren is edzésben van, azon kevésbé fognak ki az időjárás-változások.

Hogyan védekezhetünk ellenük?
A jelszó: megelőzés. Vagyis az immunrendszerünk megerősítésével képesek vagyunk kivédeni a fronthatásokat. Próbáljuk kiiktatni az életünkből a rossz stresszt, táplálkozzunk egészségesen, ügyeljünk a napi 1,5-2 liter folyadékbevitelre, és legfőképpen sétáljunk, mozogjunk a levegőn.

Mármint jó időben sokat legyünk a szabadban?
Ez tévedés! Igenis hóban, szélben, napon egyaránt szükségünk van a levegőzésre. Ezáltal a szervezetünk hozzászokik a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, és távol tartja tőlünk a fronthatásokat.

Ezek is érdekelhetnek