Isten szeme mindent lát

December utolsó napjaiban a pápa rendelkezéseket hozott a Vatikán bankjainak működéséről. A pápai dekrétumra azután került sor, hogy az olasz ügyészség még szeptemberben elrendelte azoknak a vatikáni bankszámláknak a befagyasztását, amelyek nem tettek eleget az olasz pénzügyi előírásoknak.

Ország-világA. Fodor György2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.

Kép: Pope Benedict XVI blesses as he delivers Urbi et Orbi (to the city and the world) Christmas Day message from the central balcony of Saint Peter's Square at the Vatican December 25, 2010. REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION), Fotó: © Alessandro Bianchi / Reuters

Pope Benedict XVI delivers Urbi et Orbi Christmas Day message from the central balcony of Saint Peter's Square at the Vatican
Pope Benedict XVI blesses as he delivers Urbi et Orbi (to the city and the world) Christmas Day message from the central balcony of Saint Peter's Square at the Vatican December 25, 2010. REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION)
Fotó: © Alessandro Bianchi / Reuters

Az ügyészek zárolták a Szentszék 23 millió eurós tranzakciós számláit, mert nem derült ki, hogy azokról ki kinek utalt. Ettore Tedeschi, a vatikáni bank vezetője azt mondta, hogy mindez valami félreértés következménye. Azt azonban elismerte, hogy a vatikáni bank – amelynek neve elég félreérthető, hiszen „Vallási Műveletek Intézeté”-nek (IOR) hívják –, eddig elég kiismerhetetlen pénzügyi műveletek központja volt.

XVI. Benedek pápa maga jelentette be azt az intézkedéscsomagot, amelynek célja a pénzmosás elleni küzdelem; pápai rendelet szabályozza a Vatikán pénzügyi intézményeinek tevékenységét, ami által átláthatóbbá és követhetőbbé válnak a Szentszék pénzügyi tranzakciói. Az április elsején életbe lépő intézkedéscsomag egyik legfontosabb része, hogy a Szentszék saját pénzügyi felügyeletet hoz létre, amelynek feladata, hogy nyomon kövesse a Vatikán valamennyi pénzmozgását, és kiszűrje a gyanús ügyleteket. Ezenkívül a katolikus egyházfő rendeletében szigorú szabályokat fektetett le a pénzmosás megelőzése és elhárítása, illetve a terrorizmus finanszírozása témájában is.

Az intézkedések kiterjednek a büntetésekre is: a pénzmosás 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, csalásért hat évig, közpénzek hűtlen kezeléséért négy évig terjedő elzárás jár, és pénzbírsággal büntethető a tőkepiaci befolyásolás, a bennfentes kereskedés is. Ezek csak egyházi büntetések, hiszen Olaszországban a világi büntető törvénykönyv rendelkezései a döntők.

A felügyelet létrehozatalára azt követően került sor, hogy a Vatikán pénzügyeit intéző IOR elnöke és a bank egyik igazgatója ellen szeptemberben vizsgálatot indított a római ügyészség, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a bank pénzmosásban vett részt. Ezért zárolta az olasz pénzügyőrség a 23 millió eurót a bank egyik számláján. Több mint egy éve keringenek olyan hírek, amelyek szerint az olasz nyomozóhatóságok vizsgálják a vatikáni bank több millió euró értékű tranzakcióit.

Ezek szerint „a világ legtitokzatosabb bankja” is beáll a sorba, alkalmazkodik a nemzetközi pénzvilág szabályaihoz. Ezentúl a szent pénzintézetet is a nemzetközi szabályok vezérlik: átláthatóság, a becsület és a felelősség. Eddig a cél, meglehet, szentesítette az eszközt – ennek most vége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek