Magyarok a kongói árvaházban

Öt magyar önkéntes indult el Kongóba, ahol egy uniós program keretében végeznek áldozatos munkát fél éven keresztül. Egy magyarországi afrikai alapítvány építette iskolában és egy árvaházban teljesítik missziójukat, esélyt adva az elmaradott ország fiataljainak a kitörésre.

Ország-világBorzák Tibor2011. 01. 15. szombat2011. 01. 15.
Magyarok a kongói árvaházban

A magyarországi Afrika Alapítvány évek óta teljesíti misszióját főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez nem véletlen, hiszen a civil szervezet elnöke, France Mutambo onnan származik. Hozzánk jött tanulni, majd itt alapított családot. Legnagyobb álma, hogy segíthessen kongói honfitársainak. Ez megvalósulni látszik, hiszen néhány esztendeje komoly magyar támogatással létesített egy iskolát, ahová rendszeresen visszajár a családjával, illetve önkéntesekkel.

Mivel az Európai Unió 2011-et az Önkéntesség Évének nyilvánította, az Afrikáért Alapítvány új projektje, a „Helping is privilege! – My EVS in DR Congo” különös aktualitással rendelkezik. A program keretében a minap kelt útra öt önkéntes fiatal: Palatitz András, Goda Szandra, Erdődi Péter, Erdődi Erika és Vass Zita. Hat hónapon át a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában látnak el szociális és oktatási feladatokat az alapítvány által működtetett iskolában és árvaházban.

France Mutambo elmondta: Kongó az ENSZ-statisztikák szerint a világ hetedik legszegényebb országa. A tizenöt esztendőn át tartó polgárháború miatt leírhatatlan a nyomor, a szegénység, a szellemi elmaradottság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek