Minek az éve 2011?

A kínai horoszkóp szerint 2011 a Nyúl (illetve a fém) éve lesz, mely február 3-tól 2012. január 23-ig tart. A nyúl a kínaiak szerint az ellenálló képességet, állhatatosságot jelképezi. Nézzük, mi mindenné nevezték még ki ezen kívül 2011-et!

Ország-világGeizer Andrea2011. 01. 08. szombat2011. 01. 08.
Minek az éve 2011?

Önkéntesség Európai Éve
Az Európai Bizottság javaslata és az Európai Tanács határozata alapján az idei az Önkéntesség Európai Éve. A hivatalos meghatározás szerint önkéntesség az, amit valaki szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, pénzügyi haszonszerzési szándék nélkül tesz. Erre azért szeretnének egyre inkább mindenkit ösztönözni, mert az önkéntes munka rendkívül hatékonyan járul hozzá bizonyos össztársadalmi célok eléréséhez, emellett segíthet a közös problémák megoldásában is.

A Kémia és az Erdők Nemzetközi Éve
Az ENSZ szempontjai alapján 2011-ben a Kémia Nemzetközi Évét és az Erdők Nemzetközi Évét éljük. Előbbit azért, mert fontos lenne a kémia iránti elkötelezettséget, szeretetet, lelkesedést növelni – különösen a fiatalok körében –, mivel a kémia válaszokat, fontos újításokat adhat az alternatív energiaforrások fejlesztésével, a Föld egyre növekvő népességének eltartásával kapcsolatban. A „kinevezést” jeles évfordulók is indokolják: Maria Sklodowska Curie éppen évszázada kapott kémiai Nobel-díjat, valamint az idén 100 éves a Kémiai Szervezetek Nemzetközi Szövetsége.
Az erdőkét pedig azért, hogy így hívják fel a figyelmet az erdők fontosságára, fenntartható kezelésük, megőrzésük szükségességére. Habár bolygónk felszínének 31%-át borítják erdők, és itt él a szárazföldi fajok 80%-a, valamint 1,6 milliárd ember függ tőlük közvetlenül, mégis évente 13 millió hektárnyit irtunk ki, alakítunk át a FAO felmérése szerint.

Egészségturizmus Éve
A Magyar Turizmus Zrt. az Egészségturizmus Évének választotta az ideit. Ez a fogalom alapvetően a gyógy- és wellness turizmust fogja át, amikor is a turista fő célja saját egészségének megőrzése, javítása. A 2008-as Vizek Éve után ez ismét szoros összefüggésben van gyógy- és termálvizeinkkel, hiszen Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után hazánk a világ ötödik termálvizekben leggazdagabb országa.

Barokk Éve
Az EU soros elnökeként számos rendezvényt bonyolítunk le hazánkban, s ezek túlnyomó többségét vidéken tartják meg. A fő helyszín a Gödöllői Királyi Kastély lovardája és barokk istállója. Gödöllőn az idei a Barokk Éve lesz, Mária Terézia ide tett látogatásának 260., gróf Grassalkovich Antal halálának 240. évfordulója alkalmából. A kor hangulatát számos zenei és színházi előadással kívánják felidézni.

Ezek is érdekelhetnek