Nem mennek tönkre a felszámolt takarék betétesei!

Január végéig pénzükhöz juthat a felszámolás alá került Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnál betéteket gyűjtő 6500 magánszemély, cég, önkormányzat. Igaz, ez csak 27,885 millió forint erejéig terjed, az azon felüli betétért már nem vállal január óta garanciát az állam, illetve az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Összesen 9,8 milliárd forintnyi betét fagyott be a takarékpénztárnál.

Ország-világO. Horváth György2011. 01. 05. szerda2011. 01. 05.
Nem mennek tönkre a felszámolt takarék betétesei!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még 2010. december 28-án felügyeleti biztosokat rendelt ki a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárhoz, korlátozva tevékenységét, egyben felszólította arra, hogy 90 napon belül rendezze tőkehelyzetét. Január 3-án a felügyelet visszavonta a pénzintézet működési engedélyét, és kezdeményezte felszámolását és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. felszámolóként történő kijelölését.

Az intézkedésnek az volt az oka, hogy a takarékpénztár súlyosan megsértette a hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló rendelkezéseket és tőkehelyzete nem teszi lehetővé a jövőbeni biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működését. A biztosok kirendelése után főként a nagybetétesek megrohamozták a takarékszövetkezetet és nagy mennyiségű pénzt vontak ki. Így került veszélybe a fizetőképesség, ami miatt aztán a felszámolást el kellett rendelni. A hírek szerint főként nagybetétesek vették ki a pénzüket, ezért vélhetően a legtöbb betétes hozzájuthat pénzéhez. Januártól ugyanis az OBA csak 100 ezer euróig – 27,885 millió forintig – fizeti ki a betéteket, ugyanis az új szabály szerint eddig terjed az állam garanciavállalása.

A kártalanításról az OBA küld január 14-ig levelet a károsultaknak, tehát nekik külön nem kell igénylést benyújtaniuk. A kártalanításokat a magánszemélyeknek 1 millió forintig postai kifizetési csekken, 1 millió forint felett OBA Betétbiztosítási kártyával fizetik ki. A magánszemélyek január 10-én, fiókzárásig jelenthetik be annak a bankszámlának a számát, amelyre a kártalanítás összegének átutalását kérik. A jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, valamint egyéni vállalkozók kártalanítása átutalással történik, az ehhez szükséges számlaszámot abban a "Jógazda" fiókban kell bejelenteni, ahol a társaság számláját vezették.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek