Petőfit el kell temetni!

Holtában sincs nyugta nagy költőnknek, Petőfi Sándornak. Huszonkét évvel ezelőtt Barguzinban egy expedíciós csapat megtalálni vélte csontjait, ám a végső azonosítás mindmáig nem történt meg. A Magyarok Világszövetsége követeli, hogy nyugvópontra kerüljön az ügy, s végre magyar földben temethessék el a poétát.

Ország-világBorzák Tibor2011. 01. 26. szerda2011. 01. 26.
Petőfit el kell temetni!

Krimibe illő fordulatok jellemzik a huszonkét évvel ezelőtt Barguzinban megtalált és Petőfi Sándorénak tulajdonított csontváz sorsát. Annak idején óriási ellenállásba ütközött az azonosítás, bár az expedíció négy antropológusa (köztük két amerikai) és két régésze egyöntetűen megállapította, hogy a szibériai falucska temetőjében jeles költőnk földi maradványait találták meg. A kutatókat számos legenda és közvetett bizonyíték vezette el odáig, de idehaza semmiféle együttműködésre nem volt hajlandó velük a tudományos világ.

Miután időközben előkerültek a Petrovics és a Hrúz ág ma is élő leszármazottai, egy „sima” DNS-vizsgálattal eldönthető lenne a vita, de erre mind ez idáig sem került sor. A csontváz biztonságban van, de azt csak a mecénás Morvai Ferenc és a szakmai vezető Kiszely István tudja, hogy hol.

A Magyarok Világszövetsége még decemberi elnökségi ülésén határozott arról, hogy Petőfi Bizottságot hoz létre. Feladatul tűzték ki a szabadságharcos eltűnésével kapcsolatos összes ismeret feltárását, hogy a porhüvelyét a magyar nemzet méltóképpen eltemethesse.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke tavaly nyáron, Petőfi fehéregyházi eltűnésének 161. évfordulóján – a rendelkezésére álló érvek alapján – „fordulatot” kezdeményezett. Elérkezettnek látta az időt Petőfi Sándor földi maradványainak méltó eltemetésére. Az MVSZ Petőfi Bizottsága minapi alakuló ülésén pedig átfogó irodalmi és történeti kutatásokat kezdeményezett, illetve felvázolta a gyakorlati teendőket is. Mint megtudtuk, a „régi” csapat több tagjával is hajlandóak együttdolgozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek