Vakító lézer kalózok ellen

Kitalálták azt a fegyvert, mellyel elűzhetők azokat a brigantik, akik a tengereken hajók és emberek elrablásával foglalkoznak. A lézer nagyon pontos és vakító.

Ország-világA. Fodor György2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.
Vakító lézer kalózok ellen

Rövidesen hatásos kalózelhárító fegyvert szerezhetnek be a tengerészek: a lézerágyúval 1,2-1,5 kilométer távolságból vehetők célba a kalózok. A lézersugár nem csak figyelmeztetheti őket, hogy felfedezték jelenlétüket – és rövidesen jöhetnek a hadihajók is –, hanem elvakítja a banditákat, akik így képtelenek használni fegyvereiket a hajók legénysége ellen.

A BAE Systems – egy brit védelmi és biztonsági berendezéseket gyártó cég – fegyvere nem okoz vakságot, de jó időre elvakítja a banditákat. Szükség van további tesztelésekre, hogy pontosan bemérjék a lézerfegyver biztonságos alkalmazásának határait. A vakságot okozó lézerek bevetését ENSZ-egyezmények tiltják – írta a BBC. Átmeneti vakságot okozó lézerfegyvereket az amerikai katonák már használtak Irakban.

A BAE már eddig is tucatnyi optikai kísérletet végzett, hogy demonstrálja az elriasztó fegyver hatásait és biztonságos alkalmazásának módjait. Még folynak az ártalmatlan kísérletek, hogy a fegyver kereskedelmi forgalomba kerüljön. Ráadásul a lézerágyút összekötik a BAE Systems ugyancsak saját fejlesztésű célzóberendezésével. Ezzel nem csupán pontosan lehet a célba találni, de módosítható a lézersugár intenzitása is, hiszen változóak a légköri viszonyok és a távolság.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) és a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) közölte, hogy tavaly összesen 430 kalóztámadást regisztráltak, 34-gyel többet, mint 2009-ben. Csak az a kérdés, hogy a kalózok ezek után feltalálják-e az ellenszert – egy lézertükröt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek