Védőoltás a belvízben

Egyre több kérdés érkezik szerkesztőségünkbe az ország keleti, délkeleti részéből: a belvíz sújtotta területen élő olvasóink arra kíváncsiak, kinek és miért kell megkapnia a hepatitis elleni védőoltást?

Ország-világDr. Szirmák Eszter2011. 01. 22. szombat2011. 01. 22.

Kép: Belvíz Fegyverneken sár iszap vizes házak földek, szivattyúzás víztelenítés. 2006.03.11. Fotó: Bohanek Miklós

Védőoltás a belvízben
Belvíz Fegyverneken sár iszap vizes házak földek, szivattyúzás víztelenítés. 2006.03.11. Fotó: Bohanek Miklós

A hepatitis a májgyulladás latin neve. A belvíz sújtotta területeken a fertőző májgyulladás, annak is az A típusa elleni védelem most nagyon is aktuális. A betegség a széklettel terjed, és szájon át fertőz. A belvíz kapcsán az emésztőgödrökből, árnyékszékekből kimosódó székletből kiszabaduló, a környezetei hatásoknak hosszú ideig is ellenálló vírus szennyezi az ételt, az ivóvizet. A leginkább veszélyeztetettek a gyermekek, az idősek és az idült betegségben szenvedők.

A szervezetbe bejutó vírus lappangási ideje 15–50, átlagosan 28 nap. A fertőzött páciens besárgul, lázas vagy hőemelkedése van. Étvágytalan, gyenge, elesett. Hányinger, hasfájás kínozza. Fontos jelzés, hogy a vizelet sötét színűvé válik.

Az aktívan fertőzött betegek közvetlen környezetében, veszély fennállása alatt az úgynevezett passzív immunizálással védekezünk. A gamma globulin védőoltás akkor ajánlott, ha az ár- és belvíz árnyékszékeket önt ki, az embereket pedig nem telepítették ki. Az ő beoltásukról a területileg illetékes kistérségi tiszti főorvos dönt.

Fertőzésveszélyes időszakban, amikor nincs tömeges aktív betegség, aktív immunizálással, vagyis hepatitis A elleni védőoltással óvhatjuk meg a betegségtől az egészséges egyéneket. Az oltóanyag inaktivált vírust tartalmaz, és a védettség négy hét alatt alakul ki biztonsággal. A 98 százalékos védettség fenntartása érdekében emlékeztető oltást kell adni az elsőt követő 6–12 hónap közötti időben. A védőoltás 3–5 éven át véd a betegség ellen. Aki aktív immunizálásban részesült és a fertőzésveszély idején már védett, nem kell passzív immunizálást kapnia.

A védőoltások mellett a fertőzésveszély idején nagyon fontos a személyi higiéné megtartása, hiszen ilyenkor a fertőző májgyulladás mellett egyéb bélfertőzés is előfordulhat. Ivóvizet csak ellenőrzött forrásból vegyünk magunkhoz, sőt súlyosan fertőzött területen a fogmosáshoz is ellenőrzött vezetékes vagy palackozott vizet használjunk. A nyers élelmiszereket bő folyóvizes mosás és bizonyos esetekben fertőtlenítés után szabad fogyasztani. A legjobb, ha mindent főzve, forralva fogyasztunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek