Erre váltson jegyet!

Bizonyára már mindenki a langymeleg napsugarakat várja, hogy kezdődhessenek a szabadtéri események, de a tavasz első hónapjában beltéri programokból sem lesz hiány. Íme egy kis ízelítő – a teljesség igénye nélkül – a márciusi kulturális eseményekről.

Ország-világHardi Judit2011. 03. 01. kedd2011. 03. 01.
Erre váltson jegyet!

A hónap első péntekje (4.) máris két programmal csábít. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) hosszabbított nyitva tartással és extra programokkal várja a múzeum a látogatókat. Négy aktuális kiállításhoz is tartanak tárlatvezetést. Földi Eszter kurátor a Festmények papíron – Akvarellek a grafikai gyűjteményben 1900-1950 című tárlaton vezeti végig a késő esti vendégeket, de megnézhetik a XIX. Nemzet és művészet – kép és önkép kiállítást is. Aki még nem látta volna Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, most bepótolhatja – a festő többi, a galériában kiállított képeivel együtt. De végigsétálhat a Késő barokk művészet – Múlt és jelen névre keresztelt tárlaton is. A kiállítások mellett kreatív műhellyel várják a kisebbeket és szüleiket, lesz filmvetítés is este hét órától, a zene szerelmeseit pedig a Putaj Jazz Quintes várja a Jazz színpadon. További információért a Magyar Nemzeti Galéria honlapját érdemes meglátogatni.

Ugyanaznap este, tehát március 4-én a Művészetek Palotája a komolyzene kedvelőit várja: a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertsorozatának következő előadásán Antol Webern darabja, az 1908-ban komponált Passacaglia című műve csendül majd fel először. Ezt követi Gustav Mahler Gyermekgyászdalok című dalciklusa, amelyet Friedrich Rückertnek a gyermekei halála hatására írt öt elégiája ihletett. Az est Dohnányi Ernő II. szimfóniájával zárul. A Pannon Filharmonikusokat ez alkalommal Bogányi Tibor dirigiálja majd. Az koncert további részleteiért érdemes a :www.pfz.hu honlapra kattintani.

Kiállításokból sem lesz hiány ebben a hónapban. Március 10-ig látogatható a 24 éves festő, Dallos Ádám Erő és szelídség című kiállítása a BumBum Galériában. A fiatal művész tehetségét külföldön már több alkalommal méltatták, itthon azonban ez az első önálló kiállítása.

A legkisebbek sem maradhatnak ki a zenei programokból, őket március 12-én, szombaton várja a Big Bang gyermekzenei fesztivál a Millenárison. Ott lesz többek között Szabó Erika koreográfus, Méhes Csaba és a Brass int he Five, illetve Kiss Erzsi. A program célul tűzte ki egy újfajta szemlélet népszerűsítését a gyermekzenei programok terén, amely az interaktivitást és a játékos kísérletezést helyezi előtérbe. További információkat a Millenáris honlapján találnak. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része a Vízivárosi Galériában szervezett Vendégünk Európa – zene a képzőművészetben című tárlat. Olyan, nálunk élő vagy hazánkkal jó kapcsolatot ápoló külföldi művészek alkotásait láthatjuk, akik alkotói munkájukhoz a zene gondolatköréből nyerik inspirációjukat. A kiállítás március 17-től április 13-ig látogatható. Részletek a Vízivárosi Galéria honlapján lelhetőek fel.

Ezek is érdekelhetnek