Fáj az Achilles-sarkunk

Európa sereghajtójából éllovassá tenné hazánkat megalkotói szerint a 2011-től 2014-ig szóló Széll Kálmán Terv, melyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György jelentett be. Az intézkedéseket összefogó csomagtól elsősorban azt várják, hogy csökkentse az államadósságot és serkentse a gazdasági növekedést. A tervezett lépések az élet számos területén hoznak változásokat.

Ország-világPalágyi Edit2011. 03. 04. péntek2011. 03. 04.

Kép: Budapest, 2011. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Széll Kálmán; Matolcsy György
Budapest, 2011. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait tartalmazó Széll Kálmán Tervet, az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Elsősorban a 2002-től folyamatosan emelkedő – a kormány szerint életveszélyes – államadóssági rátát hivatott leszorítani a Széll Kálmán Terv. Mégpedig a 2010-es, több mint 80 százalékról a program végére mintegy 65 százalékra, azaz nagyjából a gazdasági válság előtti szintre. Mindez azért fontos, mert a külső eladósodottság hazánk Achilles-sarka, áll a programban. A magán-nyugdíjpénztári vagyon 63 százalékát fordíthatják az államadósság lefaragására, ez 5-6 százalékkal csökkentené annak GDP-hez (bruttó hazai össztermék) viszonyított arányát.

Lássuk a program néhány főbb elemét!

• A négy évre szóló csomag jövőre 550, a következő években 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét. A közzétett Széll Kálmán Tervtől azt várják, hogy a gazdasági növekedés 1 százalékról 4-6 százalékra növekedjen. Ezt 2012-ben még négyötöd részben a kiadások csökkentésével érnék el, a következő két esztendőben azonban már számítanak a bevételek növekedésére is.

• Július 1-jéig felülvizsgálják a táppénz folyósításának rendszerét, majd javaslatot tesznek annak átalakítására. Áprilisban megkezdik a tárgyalásokat a gyógyszerkassza finanszírozásának új módjáról, s a tervek szerint ez is életbe lép már júliustól.

• Új alapokra helyezik a rokkanttá nyilvánítást; ez azt jelenti, hogy felülvizsgálják a korábban hozott határozatokat is. Továbbá felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét. Mindez azt a szándékot szolgálja, hogy növekedjék a 15–64 évesek foglalkoztatása, amely hazánkban jóval alacsonyabb az unió átlagánál. Különösen a nők foglalkoztatásában vagyunk sereghajtók, csupán néhány országot, például Máltát és Törökországot sikerült megelőznünk. Az ígéretek rugalmas munkaerőpiacról és 300 ezer új munkahelyről szólnak.


Még idén előkészítik a közmunkaprogram átalakítását. Jövő januártól pedig a kész kiviteli tervek alapján megkezdődhetnek a nagyobb, közmunkával megvalósuló beruházások.

• A harmadik évben is teljes összegű marad a bankadó. A korábbi híresztelésekkel szemben nem csökken 10 százalékra a mostani 19 százalékos társaságiadó-kulcs az 500 millió forintos adóalap fölött.

• December 31-ig elkészül a nyugdíjrendszer átalakításának programja. Az elektronikus nyugdíjnyilvántartó rendszert 2013-ra ígérik.

• Év végéig kidolgozzák a MÁV átszervezésének mikéntjét, majd 2012 januárjától létrejön a Nemzeti Közlekedési Holding.

• Adminisztrációcsökkentő csomagot dolgoz ki a közigazgatási és igazságügyi tárca, hogy mérsékelje a vállalkozások terheit, egyszerűbbé tegye működésüket.

• Az idei szinten fagyasztják be a politikai pártok támogatását. 2014-től pedig karcsúbb, kétszáz fős lesz a parlament.

• Bevezetik az elektronikus úthasználati díjat, azaz a megtett kilométerek után kell majd fizetni az autópályákon. Ennek bevétele az Államadósság-csökkentő Alap bevételét gyarapítja a tervek szerint 2013-tól már évente 100 milliárd forinttal.

• Jövő szeptemberben életbe lép az új közoktatási törvény és a felsőoktatás új rendje. A Széll Kálmán Terv szerint a felsőoktatás átalakítására azért is van szükség, mert hazánkban túl alacsony a reáltudományos és műszaki diplomás huszonévesek aránya – ebben is sereghajtók vagyunk.