Mozijegyből mozifilm?

Színházi és filmes munkái egyaránt fontos témákat boncolgatnak. Érdeklődik az 1956-os forradalom mindmáig titkok övezte történetei iránt, melyek némelyikéről még ma is tévhitek keringenek. Ezek közé tartozik a megtorlások ártatlan áldozata, Tóth Ilona orvostanhallgató koncepciós pere is. Erről tervez Akiért a csalogány énekel címmel nagyjátékfilmet forgatni Szilágyi Andor író-rendező.

Ország-világBorzák Tibor2011. 03. 09. szerda2011. 03. 09.

Kép: szilágyi Andor filmrendező

Mozijegyből mozifilm?
szilágyi Andor filmrendező

– Tényleg kapható már mozijegy a premierre?
– Igen. Tulajdonképpen mozi(tégla)jegyet árulunk, melynek bevételét a film elkészítésére fordítjuk. A díszbemutató időpontját 2012. október 23-ra tűztük ki, bár a munkálatokhoz még hozzá sem tudtunk kezdeni.

– Volt már ilyen a magyar film történetében?
– Tudtommal még soha… De hát az elmúlt évek során hiába próbáltunk állami támogatást szerezni Tóth Ilonka históriájának megfilmesítéséhez – valamennyi pályázatunkat visszautasították. Most pedig, amikor már lehetne, a finanszírozás került olyan helyzetbe, hogy nincs is kihez fordulni.

– Mire lesz elég a jegybevétel?
– A kosztümös játékfilm összköltségvetése 670 millió forint, ebből jelen pillanatban az eddig eladott kétezer belépő ára áll rendelkezésünkre. Ha úgy vesszük, csepp a tengerben. De mondjon nekem egy készülő magyar filmet, amire akárcsak egyetlen jegyet is el lehet adni „hozomra”. Az eddigi bevételből véglegesíthetjük a forgatókönyvet, szereplőválogatást tarthatunk, helyszíneket kereshetünk.

– Hajdanán az írók is előjegyzést gyűjtöttek a köteteikre…
– Megtisztelő a névsor: Móricz, Krúdy, Kosztolányi, Karinthy… Nagyon büszkék vagyunk azokra a nézőinkre, akik máris megelőlegezték nekünk a bizalmat. De teljes egészében mégsem építhetünk rájuk! Tavaly május-júniusban eljutottunk odáig, hogy elkezdhettünk a gyártáson gondolkozni. Erre az egész rendszer összeomlott körülöttünk.

– Miért nem jártak sikerrel korábban?
– Előzőleg, amikor Mansfeld Péterről szerettem volna mozifilmet forgatni, 1998-tól folyamatos próbálkozás után csak 2006-ban jutottam támogatáshoz, a forradalom ötvenedik évfordulóján. A Tóth Ilona-per filmötletével eddig háromszor pályáztam – sikertelenül. Az ötven év alattiak egyáltalán nem hallottak az orvosnövendékről, de nem is érdekli őket. A hatvanasok ismerik ugyan a történetet, de azt a verziót fogadják el, amit beléjük sulykoltak. Egyedül a hetvenesek hisznek Tóth Ilonka igazában. A döntéshozók negyven-ötven évesek – és ezzel válaszoltam is a kérdésére.

– Bízik a jövő évi bemutatóban?
– Ha nem bíznék, akkor már Magyarország megújulásában se bízhatnék.

Ezek is érdekelhetnek