A magyar gazdaság negyede fekete!

Az európai rejtett gazdaság mérete 2.100 milliárd eurót tehet ki, ami átlagosan a GDP 20 százalékának felel meg az európai államokban, míg Magyarországon elérheti a 22 milliárd eurót, az ország GDP-jének mintegy 24 százalékát a Visa Europe bemutatott tanulmánya szerint.

Ország-világ2011. 09. 07. szerda2011. 09. 07.
A magyar gazdaság negyede fekete!

A skála egyik végén a GDP 8 százalékával Svájc és Ausztria áll, míg a másikon Közép- és Kelet-Európa egyes országai, ahol a GDP több mint 30 százalékát kitevő rejtett gazdaság a jellemző. A rejtett gazdaság kétharmadát a be nem jelentett munka adja a Visa által bemutatott tanulmány szerint, a másik az adóelkerülés, mely rendszerint a készpénzes alapon működő, jövedelmüknek csak egy részét bevalló vállalkozásokhoz köthető. A kutatás adatbázisából kiderül, hogy a legtöbb ország a be nem jelentett munka visszaszorítására, és az ehhez kapcsolódó jogszabályok és bírságok megalkotására, bevezetésére koncentrál. Számos intézkedés foglalkozik az adócsalással és a rejtett gazdasággal nyilvánvalóan összefüggésben álló bűncselekményekkel.

Kevésbé élnek azonban a felmérés szerint a készpénzhasználat korlátozásával, noha az elektronikus fizetés arányának 10 százalékkal történő növelése akár 5 százalékkal is csökkenthetné a rejtett gazdaság mértékét. A magyar rejtett gazdaság Európa többi részével azonos sémát követ. A leginkább érintett ágazatok közé az építőipar, a kiskereskedelem, a feldolgozó ipar, a turizmus, a személyi szolgáltatások és a mezőgazdaság tartozik, ebben a szektorokban dolgoznak ugyanis jelentős számban bejelentés nélkül.Az MTI által is idézett tanulmány szerint a magyar rejtett gazdaság legfontosabb mozgatórugói "a kormányba vetett bizalom hiánya és a bonyolult adózási rendszer." A rejtett gazdaság készpénzt használ és Magyarországon, ahol hagyományosan magas a készpénzhasználat, az ennek visszaszorítására irányuló akcióterv érzékelhető eredményeket hozna. "Az elektronikus pénzforgalmi rendszerek egyértelműen segítenek visszaszorítani a rejtett gazdaságot, különösen Magyarországon, ahol a kártyahasználat még viszonylag alacsony szinten áll. Az egy főre jutó évi mintegy 80 tranzakció alapján Magyarország elmarad az EU átlagától"- jelentette ki Mark Antipof, a Visa Europe regionális ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetnek