Az a szörnyű nap

Ma tíz éve, hogy az al-Kaida összehangolt terrorakciójával megtámadta az Egyesült Államokat, pontosabban a hatalmát megtestesítő emblematikus épületeit. Ez a nap Amerika egyik legszörnyűbb emlékű napjaként őrződik majd a történelemben; a 9/11-es „kód” (angol rövidítése ez szeptember 11-nek) egy példa nélkül álló, pusztító támadás emlékét jelenti.

Ország-világSzücs Gábor2011. 09. 11. vasárnap2011. 09. 11.

Kép: NEW YORK, NY - AUGUST 12: Construction continues on One World Trade Center (TALLEST BUILDING AT RIGHT) as the memorial footprints of the twin towers are seen (C) on August 12, 2011 in New York City. Upon completion, One World Trade Center will be New York's tallest skyscraper, topping out at a symbolic 1,776 feet, with 3 million square feet of office space. More than 2,700 people were killed when al-Qaeda terrorists hijacked U.S. passenger jets and flew them into the twin towers of the World Trade Center on September 11, 2001. Nearly ten years after the crippling attacks on Lower Manhattan, business, tourism and new construction like One World Trade Center have rejuvenated the formerly devastated cityscape.(Photo by Mario Tama/Getty Images), Fotó: Mario Tama

Construction Continues At Ground Zero On One World Trade Center
NEW YORK, NY - AUGUST 12: Construction continues on One World Trade Center (TALLEST BUILDING AT RIGHT) as the memorial footprints of the twin towers are seen (C) on August 12, 2011 in New York City. Upon completion, One World Trade Center will be New York's tallest skyscraper, topping out at a symbolic 1,776 feet, with 3 million square feet of office space. More than 2,700 people were killed when al-Qaeda terrorists hijacked U.S. passenger jets and flew them into the twin towers of the World Trade Center on September 11, 2001. Nearly ten years after the crippling attacks on Lower Manhattan, business, tourism and new construction like One World Trade Center have rejuvenated the formerly devastated cityscape.(Photo by Mario Tama/Getty Images)
Fotó: Mario Tama

Tizenkilenc terrorista szállt fel aznap reggel összesen négy repülőgépre Bostonban, a New York melletti Newarkban és Washingtonban, hogy eltérítsék a túlpartra, San Franciscóba és Los Angelesbe induló járatokat. Az American Airlines 11-es járata 8.46-kor csapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába, a United Airlines 175-ös járata 17 perccel később: 9.03-kor vágódott a déli toronyba. A géprablók egy másik csoportja vezette az American Airlines 77-es járatát a Pentagon épületébe reggel 9.37-kor, a negyedik gép, a United Airlines 93-as járata Pennsylvania államban, Shanksville közelében zuhant le 10.03-kor, miután a gép utasai visszafoglalták a repülőgépet. Ez a gép eredetileg vagy a Capitoliumot, vagy a Fehér Házat vette volna célba. A támadások során a legfrissebb adatok szerint 2982-en vesztették életüket. Kilencvenkét nemzet siratta halottait, a legidősebb 85, a legfiatalabb mindössze két és fél éves volt.

Amerika nem felejt. Háborút indított előbb Afganisztán, majd Irak ellen.

Amerika nem felejt: emlékművek állításával emlékezik a hősökre. A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, s a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. Két éve, november 8-án adták át a 93-as járat emlékhelyét, a Flight 93 National Memorialt.

A World Trade Center ikertornyai helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések. A környéken megsérült irodaépületek helyreállítása mellett a legfőbb hangsúly az új toronyra esett, amelyet a tervezés idején Freedom Towernek, vagyis Szabadság toronynak neveztek, mára a kevésbé patetikus, ámde a pontos helyét jobban kifejező One World Trade Center nevet viseli. Az építkezés jól halad, a következő években át is adják a csavart formájú komplexumot, amely – hogy azért némi patriotizmus mégiscsak költözzön az épületbe – a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának évére emlékeztető, 1776 lábnyi, vagyis 541 méter magas lesz. További három új irodaház és egy lakóház is emelkedik majd a téren.

Amerika nem felejt. Már majdnem kész a Szeptember 11. Múzeum is, ha minden igaz, jövőre már ez is látogatható. Benne lesz az Utolsó oszlop is, egy 58 tonnás, 11 méteres hatalmas betongerenda, amelyet a merénylet után, 2002 májusában vágtak ki a déli torony alapjából, és azóta gondosan őrizték a Kennedy Nemzetközi Repülőtér egyik hangárjában. Az amerikai zászlókkal körbevett, fehér védőburkolattal fedett, függőlegesen elhelyezett rúdra tűzoltó- és rendőrjelvényeket helyeztek. Az oszlop nemcsak azért jelképes, mert az utolsó nagy elem volt, amelyet eltávolítottak a romokból, hanem mert az áldozatok családtagjai és a mentőmunkások az utóbbi években megemlékezéseket tartottak mellette. Köréje épül a múzeum.

Amerika nem felejt. Most vasárnap átadják a legnagyobb emlékművet az ikertornyok egykor volt helyén. Középpontjában, pontosan a tornyok „lábnyomában” két hatalmas medence épült acélból, betonból és polírozott gránitból, rajtuk a 2982 nevet tartalmazó lista. És egy vízesés, az ország legnagyobb mesterséges vízesése. A két medence leginkább a hiányról szól, az ikertornyok hiányáról, és arról a veszteségről, amit a gyilkos rombolás okozott. S egyben egy hely lett és lesz, ahol vigaszt keresve emlékezhetünk majd nemzedékről nemzedékre. Négyszáztizenhat fát ültettek a medencék köré. Minden fa ugyanúgy néz ki, mindegyik tölgy, egyet kivéve, amelyik egy kicsit sötétebb, magasabb és dúsabb, mint a többi. Ez a fa, a „túlélés fája”, 95 százaléka megsérült az összeomlott tornyok tövében. De az emberek nem engedték kivágni, elvitték Bronxba, ahol egész eddig ápolták, s most létével jelzi Amerika elpusztíthatatlanságát.

Amerika nem felejt. Oszama bin Ladent, a terrorakció kitalálóját és legfőbb szervezőjét az amerikai haditengerészet kommandósai május elsején megölték.
– Igazságot tettünk – mondta Obama elnök.

Ezek is érdekelhetnek