Kihalásra ítélt népek!

Mivel a nők egyre idősebb korukban vállalnak gyereke(ke)t, a születési ráta pedig egyre csökken, előre kiszámítható, hogy nagyjából mikor köszön rá a vég az emberi fajra.

Ország-világKirály Farkas2011. 09. 07. szerda2011. 09. 07.
Kihalásra ítélt népek!

A The Economist hetilap számtanozó munkatársai az ENSZ adataiból következtették ki a meglepő eredményeket. Eszerint a világ 83 országában a születések számának csökkenése az illető területeken a népesség elfogyását fogja eredményezni már a következő évezredben.

Például Hongkongban 1000 nő csupán 547 lánynak ad életet napjainkban. Ha az arány nem változik, akkor ott majd csak 299 lányt hoznak világra – s így tovább, mígnem 2798-ban, azaz röpke 787 év múlva megszületik az utolsó hongkongi nő. Az egykori brit gyarmaton jelenleg 3,75 millió nő él, akik átlagosan 31,4 éves korukban szülik első gyermeküket.

A Hongkongot néhány éve magához (vissza)csatoló Kínának, bár milliárd fölötti a lakossága – a világon minden ötödik ember kínai állampolgár –, mégis csupán mintegy másfél évezrede van hátra a kollégák számításai szerint. Már ha nem változnak a mostani népesedési jellemzői. De Japán, Németország, Olaszország és Spanyolország népessége sem fogja megérni az időszámításunk szerinti 4000. esztendőt – ahogy Irán, Thaiföld és a világ legtöbb országának lakói sem.

A majdnem legszerencsésebb Kanada utolsó polgára valamikor 4400 és 4500 között fog elköltözni az árnyékvilágból. A leghosszabb életű nép e számítások szerint a brazil: a derék dél-amerikai nemzet talán az 5000. évet is megéri. Mi, magyarok pedig a becslések szerint 3200–3300 körül fogjuk üresen hagyni a Kárpát-medencét…

Még szerencse, hogy a fenti számítások nem tudományos igényűek – csupán a figyelmet akarják felhívni a „gyerek nem vállalás" problémájára.

Ezek is érdekelhetnek