Nem szívesen látott állam

„Mi vagyunk az utolsó megszállt nép” – mondta az ENSZ közgyűlésén Mahmúd Abbász palesztin elnök, s egyúttal bejelentette, hogy átnyújtotta a világszervezet főtitkárának, Ban Ki Munnak a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerésére vonatkozó kérelmet.

Ország-világ(markos)2011. 09. 30. péntek2011. 09. 30.

Kép: Palestinians carry a chair representing their seat at the United Nations during a rally in the West Bank city of Ramallah upon President Mahmoud Abbas' return from the U.N. General Assembly in the U.S., September 25, 2011. Abbas repeated on Sunday his refusal to talk with Israel without a settlement freeze after international mediators, responding to his United Nations bid for statehood, urged negotiations within a month. REUTERS/Darren Whiteside (WEST BANK - Tags: POLITICS), Fotó: © Darren Whiteside / Reuters

Palestinians carry a chair representing their seat at the U.N. during a rally in  in Ramallah upon Abbas' return from the U.S.
Palestinians carry a chair representing their seat at the United Nations during a rally in the West Bank city of Ramallah upon President Mahmoud Abbas' return from the U.N. General Assembly in the U.S., September 25, 2011. Abbas repeated on Sunday his refusal to talk with Israel without a settlement freeze after international mediators, responding to his United Nations bid for statehood, urged negotiations within a month. REUTERS/Darren Whiteside (WEST BANK - Tags: POLITICS)
Fotó: © Darren Whiteside / Reuters

Tette mindezt annak ellenére, hogy az Egyesült Államok már előre jelezte, megvétózza a döntést. Palesztina jelenleg a Palesztin Felszabadítási Szervezeten (PFSZ) keresztül megfigyelőként van jelen az ENSZ-ben, s ily módon számos előnytől esik el: nem fordulhat pl. a hágai Nemzetközi Bírósághoz, de nem követelheti nemzetközi egyezmények betartását sem más államoktól.

„Építsünk együtt olyan jövőt gyerekeinknek, ahol szabadságban, biztonságban és gazdagságban élhetnek – üzente az elnök Izraelnek. – Párbeszédből építsünk hidat az ellenőrző pontok helyett.” Kis hibája az egyébként hatásos beszédnek, hogy miközben Ciszjordániában több tízezer palesztin ünnepelt az utcán, a zsidó állam elpusztítását célul tűző Hamász által ellenőrzött Gázai övezetben ellenségként hallgatták Abbász békére hívó beszédét.

Izrael és az Egyesült Államok ellenzi, hogy az ENSZ teljes jogú tagként ismerje el a palesztin államot, szerintük annak létrehozásáról kétoldalú béketárgyalásokon kell megállapodni, a palesztinoknak az állammá válásuk előtt békét kell kötniük Izraellel. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök – ugyancsak az ENSZ-ben reagálva Abbász beszédére – kijelentette: „a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit”, de amíg a palesztinok között sincs egyezség, ez hogyan történhet meg? Barack Obama amerikai elnök két nappal előbb mondott beszédet az ENSZ-ben, amelyben megismételte, a konfliktust nem a világszervezetben, hanem az érintett felek megállapodásával lehet megoldani.

Ahhoz, hogy Palesztina teljes jogú tagja legyen az ENSZ-nek, a kérvényt először Ban Ki Mun főtitkár tanulmányozza, majd továbbítja azt a Biztonsági Tanácsnak. A BT támogatása esetén szükséges a 193 tagállam kétharmadának szavazata is. De mivel az állandó tagok közül az USA biztosan, Anglia és Franciaország majdnem biztosan vétót emel, a 193 álamnak fölösleges is szavaznia.

Az izraeli–palesztin konfliktusban közvetítő négyes csoport, az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ diplomatái múlt pénteken New Yorkban közölték: azt kérik, hogy az izraeliek és a palesztinok egy hónapon belül üljenek újra tárgyalóasztalhoz, há­rom hónapon belül terjesszék elő a határokkal és a biztonsággal kapcsolatos átfogó javaslataikat, hat hónapon belül jelentős haladást érjenek el, és 2012 végéig kössék meg a béke-megállapodást.

Szakértők úgy látják, ha minden e forgatókönyv szerint zajlana, reális esélye lenne Palesztinának az ENSZ-tagállamok közé kerülnie. De miután erre 64 éve hiába várnak – 1947-ben osztotta fel az ENSZ az akkori Palesztinát egy arab és egy zsidó részre –, miért éppen a 65. év hozná meg a sikert?

Ezek is érdekelhetnek