Vilmos gazda kitüntetése

Az Év pincészete kitüntető címet az idén Thummerer Vilmos családi gazdasága nyerte el. A szakmai elismerés egy olyan közösségnek szól, amilyen nincs még egy a hazai borászatban.

Ország-világPethes József2011. 09. 20. kedd2011. 09. 20.

Kép: Noszvaj Thummerer Vilmos pincészete az év pincéje 2011 hordó bor 2011 09 05 Fotó: Kállai Márton

Vilmos gazda kitüntetése
Noszvaj Thummerer Vilmos pincészete az év pincéje 2011 hordó bor 2011 09 05 Fotó: Kállai Márton

Erre hivatkoztak a díjat kiíró szervezetek, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, illetve a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége szakemberei azon az ünnepségen, amelyet az egri borvidéken található Noszvajon rendeztek. Ez az elismerés nem egy borásznak, hanem a bortermelő kollektíva teljesítményének szól, hiszen a szőlőtermesztéstől a feldolgozáson át a vendéglátásig a teljes vertikumot felölelő családi vállalkozásról van szó. Thummerer Vilmos egyébként már szinte minden szakmai elismerést besöpört, 1995-ben például ő lett az Év bortermelője.

Valóban igazi családi vállalkozásról van szó, hiszen nem csak felesége, gyerekei, de már az unokái is közrejátszanak Vili papa sikerében. Ez utóbbi becézést ne vegyék bizalmaskodásnak, így hívják egyik csúcsborukat is, ami mély nyomot hagy a kóstolóban:

– Nem úgy pottyant az ölünkbe ez az elismerés, hiszen mi már 1971-től építettük a maszek világot – mondta Thummerer Vilmos. Otthagytuk a téeszt és a megspórolt pénzünkből, szinte lyukas gatyában kezdtünk el dísznövénytermesztéssel foglalkozni. Ez jól is ment egészen az olajárrobbanásig, amikor váltottunk, és bérbe vettünk az önkormányzattól kéthektárnyi parlagot, amire szőlőt telepítettünk. Azóta, tehát 1984-től fokozatosan növeltük a területet: telepítettünk akkor is, amikor volt rá támogatás, de akkor is, amikor nem. Most majdnem száz hektáron gazdálkodunk, de nem hagyjuk abba a fejlesztést, hiszen felújítjuk, modernizáljuk a régi ültetvényeket.

A szőlőfeldolgozás berendezései is korszerűek, bárhol a világban megállnák helyüket. A pince pedig egy kész csoda: több mint száz évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe. Évtizedekig üresen állt, és a rendszerváltozás után vették meg, majd bővítették is. Így ma kétezer négyzetméternél nagyobb területen sorakoznak benne a hordók. Finom, nemes illat, állandó hőmérséklet lakozik benne, tehát ideális hely a borok érleléséhez.

– Pincészetünk mintegy 16 ezer hektoliternyi kapacitással rendelkezik, és évente 300-350 ezer palack bort forgalmazunk, főleg itthon, de adunk el külföldre is. Ugyanúgy vannak az átlagfogyasztó számára elérhető boraink, mint az előkelő szállodák, éttermek számára palackozottak. Itt szeretném megemlíteni, hogy nemcsak családtagjaimnak köszönhetem a sikert, hanem tehetséges fiatal borászunknak, Lamport Józsefnek is, aki már hét éve dolgozik nálunk.

– Ezek szerint nincsenek értékesítési gondjaik? És a gazdasági válság sem érintette a pincészetet?
– Megvan a biztos piacunk és még egy rossz év sem rendít meg bennünket. Nincsenek márványból készült irodáink, nekünk nem kell a külső csillogás. Az az elsőrendű célunk, hogy világszínvonalú technológiával termeljünk. És, ami nagyon fontos a mai világban, teljesen hitel nélkül működünk, mindent saját erőből oldunk meg, ami nagy megnyugvás számunkra.

Ha a szem a lélek tükre, akkor a bor a borászlélek tükre, vallja Thummerer Vilmos, aki szerint egy domb látványa szebb szőlővel.

Szűnni nem akaró ambíció, teremtő erő, magabiztosság és becsületesség jellemzi a férjemet, mondta a felesége, aki már negyven éve társa. – Élénken él benne az alkotás vágya: mindig jobbat, szebbet, nagyobbat akar, megpihenés, hátradőlés nélkül. Soha nem összegez, állandóan a jövőt építi, céltudatosan és rendületlenül. Állandóan tervezünk, mindent úgy csinálunk, mintha örökké élnénk.

Ezek is érdekelhetnek