Ikonná vált lány a forradalomban

Még mindig kerülhetnek elő ismeretlen fotográfiák az 1956-os forradalomról. Nemcsak fiók mélyén rejtegetett amatőr nagyítások, hanem hivatásos fotóriporterek megrázó felvételei is.

Ország-világBorzák Tibor2011. 10. 23. vasárnap2011. 10. 23.
Ikonná vált lány a forradalomban

Itt vannak például a dán Vagn Hansen képei, melyek honfitársa, Henning Schultz földrajztudós közvetítésével érkeztek néhány éve a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának gyűjteményébe.

A ritka ajándéknak persze különös előzménye van. A nyugdíjas földrajztudós öt esztendeje nálunk kutatott. Akkor mesélt arról, hogy fiatalként barátaival együtt mennyire lelkesedett a magyar forradalomért. Rá is nagy hatással volt a Billed Bladet című dán hetilapban megjelent helyszíni képriport, illetve az 1956. november 13-i címoldalán látható vattakabátos tinédzserlány, kezében dobtáras géppisztollyal. Csak annyit lehetett róla tudni, hogy Erikának hívják. A kamaszodó srácok valóságos ikonnak tartották, erősnek, bátornak és csinosnak látták. Schultz elhatározta, hogy egyszer majd eljön Magyarországra és felkutatja.

Nos, ez be is következett, igaz, jóval később. Néhány évvel ezelőtt holmijait rendezgetve kezébe került a régi magazin, s mivel közeledett a magyar forradalom ötvenedik évfordulója, elérkezettnek látta az időt, hogy akcióba lépjen. Az interneten próbált a „címlaplány” nyomára bukkanni, de nem járt sikerrel. Úgy döntött, a dokumentumértékű újságnak a Magyar Nemzeti Múzeumban a helye, ahová közvetítésével és két dán alapítvány anyagi segítségével tizenkét eredeti fotográfia is érkezett. A ma 94 éves Vagn Hansen fotóművész képei ezúttal Kecskeméten, a Dán Kulturális Intézetben láthatók.

Időközben a vörös hajú, szeplős lány személyére is fény derült. Henning Schultz egy 1981-es dán újságban talált róla cikket, melyet dániai emigrációban élő egykori iskolatársa írt. Szakácstanulók voltak, Szeles Erika (immár a vezetékneve is ismert!) pár évvel idősebb barátja oldalán került a felkelők közé. Vöröskereszteseknek segített sebesülteket menteni, munka közben érte halálos lövés, melyet szovjet géppisztolyból adtak le.

Egy magyar internetes portál újságírója még ennél is többet megtudott a lányról, egykori szemtanúk, ismerősök, barátok jelentkeztek, kiknek emlékei alapján szinte a teljes élettörténete összeállt.

Ezek is érdekelhetnek