Le a halálbüntetéssel!

Hosszú évtizedek óta először zuhant mélypontra a halálbüntetést támogatók aránya az Egyesült Államokban – derült ki a Gallup felmérésből.

Ország-világKovács Réka2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.
Le a halálbüntetéssel!

A Gallup 1936 óta rendszeresen méri, hogyan állnak hozzá az amerikaiak a halálbüntetéshez. Az első évben a lakosság 59 százaléka támogatta, míg 38 százaléka ellenezte a bűnözőkkel szemben alkalmazott visszavonhatatlan szankciót. Az ezt követő évtizedek változatos képet mutattak: az emelkedéseket kisebb-nagyobb csökkenő periódusok követték, míg a kilencvenes évek közepén elérte a 80 százalékot is a támogatók aránya.

A mostani vizsgálat szerint 61 százalék ért egyet és 35 százalék ellenzi, ha meghatározott bűnök esetén a bíróság az elkövető kivégzéséről dönt. Ezzel a támogatók aránya 3 százalékkal kevesebb, az ellenzőké 5 százalékkal magasabb, mint három évvel ezelőtt volt – olvasható az ELTE hírlevelében.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek 25 százaléka szerint túl gyakran, 40 százaléka szerint pedig nem elég gyakran, 27 százaléka szerint éppen a megfelelő esetszámban alkalmazzák a bűnelkövetőkkel szemben a büntetés e formáját.

Ezek is érdekelhetnek