Terrorizmus vagy sem?

– A baloldali terrorizmus kezdetének vagyunk tanúi – nyilatkozta Rainer Wendt, a Német Rendőr Szakszervezet vezetője, miután gyújtóbombákat találtak Berlinben és környékén.

Ország-világ(markos)2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.

Kép: Policemen carry bags with secured evidences on October 12, 2011 in Berlin, after flammable devices were found near the train station of Staaken, western part of Berlin. Germany launched an investigation for "sabotage" after several arson attempts targeting Berlin's railways, which were blamed on left-wing extremists. AFP PHOTO TOBIAS KLEINSCHMIDT GERMANY OUT, Fotó: TOBIAS KLEINSCHMIDT

-
Policemen carry bags with secured evidences on October 12, 2011 in Berlin, after flammable devices were found near the train station of Staaken, western part of Berlin. Germany launched an investigation for "sabotage" after several arson attempts targeting Berlin's railways, which were blamed on left-wing extremists. AFP PHOTO TOBIAS KLEINSCHMIDT GERMANY OUT
Fotó: TOBIAS KLEINSCHMIDT

A szakszervezeti vezető szerint a Vörös Hadsereg Frakció – az 1970-es évek elejétől három évtizeden át gyilkosságok tucatjait elkövető terrorszervezet – reneszánszát éli, ez a támadássorozat egy újabb, szélsőbaloldali terrorhullám nyitánya. Véleményével nincs egyedül.

Múlt hétfő óta rendőrök és vasúti dolgozók 17 gyújtóbombára bukkantak a berlini főpályaudvaron és a környék több vasúti csomópontján a sínek közé rejtve. Ezek közül kettő fel is robbant, s bár senki sem sérült meg, a történtek így is jelentős késéseket és számos járat törlését eredményezték.

Amúgy hamar megkerült a gyújtóbombák gazdája: egy Hekla nevű csoport még a múlt hét elején internetes közleményben állította, ők állnak az akció mögött. Követelik, hogy Németország vonuljon ki Afganisztánból, valamint engedjenek szabadon egy amerikai katonát, akit azzal vádolnak, hogy diplomáciai iratokat bocsátott a WikiLeaks internetes hírszerző portál számára. Aztán pár nappal később – az egyre hevesebb terrorvádak láttán – már finomítottak: újabb internetes közleményben arról győzködték az aggodalmaskodó németeket, hogy a gyújtóbombák emberre nem jelentenek veszélyt, céljuk pusztán a jel- és adatkommunikáció megzavarása volt.

A szélsőbalos terrorizmus falra festése a baloldalt is heves tiltakozásra késztette: Dieter Wiefelspütz szociáldemokrata politikus szerint „nem minden gyújtogató végzi terroristaként”. A német jog is inkább ezzel ért egyet: a szövetségi bíróság egy 2007-es rendelete szerint a politikai indíttatású gyújtogatás abban az esetben tekinthető terrorcselekménynek, ha jelentősen veszélyezteti az államot, ha nem, akkor az ilyen szervezetet a hatóságok csak bűnözői csoportnak minősítik. Mindenesetre a német vasutat üzemeltető Deutsche Bahn 100 ezer eurós jutalmat ígért a nyomravezetőnek.

Ezek is érdekelhetnek