Vigyázat, hegyomlás!

Egyre gyakrabban válnak majd le sziklák az Alpok vonulatainak csúcsairól – vélik francia kutatók. Szeptember második hétvégéjén levált egy 12 ezer köbméteres darab a Mont Blanc-vonulat szikláiból 3400 méteres magasságban, és lezuhant nem messze a franciaországi Tignes falvacskától.

Ország-világUjlaki Ágnes2011. 10. 17. hétfő2011. 10. 17.

Kép: Grossglockner hegy ausztria legmagasabb pontja kirándulás túra 2011 08 12 Fotó: Kállai Márton

Vigyázat, hegyomlás!
Grossglockner hegy ausztria legmagasabb pontja kirándulás túra 2011 08 12 Fotó: Kállai Márton

Csaknem egy órába telt, míg a hatalmas porfelhőtől újra látni lehetett a hegycsúcsot. Az éghajlatszakértők szerint az alpesi embereknek hozzá kell szokniuk az ehhez hasonló látványos eseményekhez: egyre gyakrabban válnak majd le sziklák, és valószínűsíthetően egyre nagyobbak.

Az Alpokat ugyanis mardossa a klímaváltozás. A jelenség a nyolcvanas évektől figyelhető meg, és feltehetően erősödni fog – csak még nem tudni, milyen mértékben. Csupán 2007 óta a Mont Blanc-vonulaton belül 182 hegyomlást jegyeztek fel. Különösen látványos volt, amikor 2005-ben 265 ezer köbméter kőzet zuhant a mélységbe. Ez az emberemlékezet óta a hegylánc panorámájához tartozó Bonatti-pillért is a mélybe rántotta.

A szakértők szerint a felmelegedés okolható a letöredezésekért, ugyanis mostanra már nagy magasságokban sincs állandó fagy. Pedig a repedésekben megbúvó jég évezredeken át betonként stabilizálta a sziklákat. A jég olvadása révén ez a kötőanyag megszűnt.

A hőmérséklet emelkedésével így a sziklák természetes mállása jelentősen nőtt. Chamonix síparadicsomban például 1936 óta két fokkal nőtt az átlaghőmérséklet. A csúcsok gleccserei évről évre zsugorodnak. A gleccserek olvadása felerősíti a sziklák felmelegedését, ugyanis míg a jég visszaveri a napsugarakat, a szikla magába szívja azokat. A jövőben még télen is várhatók hegyomlások.

Ezek is érdekelhetnek