Afrikai tragédia

Etiópiában véres támadás áldozata lett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két munkatársa. A magyar csoport magánúton ment az afrikai országba, ritka természeti képződményeket látogatott az etnikai feszültségektől sújtott területen.

Ország-világTanács Gábor2012. 01. 27. péntek2012. 01. 27.

Kép: Terrorizmus - Etiópiai merénylet - Szegedi oktatók az áldozatok, Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Afrikai tragédia
Terrorizmus - Etiópiai merénylet - Szegedi oktatók az áldozatok
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Január 16-ról 17-re virradó éjjel érte támadás Etiópiában, az Afar régióban azt a nemzetközi turistacsoportot, amelynek öt magyar tagja is volt. A magyarok valamennyien az SZTE munkatársai voltak: közülük ketten, Szabad Gábor kutatóorvos és Fábián Tamás, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa az életüket vesztették.

A túlélők által kiadott közleményből az derült ki, hogy a magyarok ritka természeti-földtani jelenségek tanulmányozása céljából mentek a területre, szakmai érdeklődésből, de saját szervezésükben. Terepjárókat és fegyveres őröket is béreltek. Az utóbbi kötelező, de formaságnak tűnt, mert a zónában nem volt sérüléssel járó támadás turistákkal szemben – „csak” egy túszejtési akció 2007-ben, amelynek a végén a foglyokat épségben elengedték.

A fő attrakciónak számító lávaszökőkút közelében lévő tábor fedett és fedetlen kunyhókból állt, itt táboroztak a magyarok, de rajtuk kívül más, főleg német csoportok is, egyenként két fegyveres őrrel. A túlélők – elsősorban Puskás Irén, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa és férje, Winter Zoltán – elmondása szerint a január 17-re virradó éjszaka fegyverropogásra ébredtek. A kunyhóba, ahol aludtak, botokkal és lőfegyverekkel felfegyverzett alakok léptek be, kirángatták őket a kunyhók közötti területre, sorba állították, majd egyesével tüzelni kezdtek rájuk. Fábián Tamás azonnal meghalt, Szabad Gábor súlyosan megsérült. Puskás Irén és Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa a tábor melletti szakadékba ugrott. Utóbbit találat érte a csípőjén. Winter Zoltán egy kunyhóban bújt el. A támadók perceken belül felszívódtak, ekkor a túlélők előjöttek, és kezelésbe vették a sebesülteket.

Puskás Irén és Winter Zoltán tizenhárom órán keresztül próbálták saját instrukciói alapján életben tartani Szabad Gábort, aki a csoport orvosa volt. A férfit az oldalán érte lövés, a lövedék a gerinc mellett jött ki. A velük lévő fegyveres őrök – akikről a túlélők nem tudták megmondani, fejtettek-e ki bármilyen ellenállást – az etióp hadsereggel próbáltak kapcsolatba lépni, az ő segítségükkel jutottak vissza az alaptáborba, ahova a mentőhelikopter csak tizennyolcadikán érkezett meg. Addigra Szabad Gábor belehalt sérüléseibe.

Az akció egyik furcsasága, hogy a térségben ugyan dúlnak helyi konfliktusok, de ebben a külföldieket általában túszként ejtik foglyul, és váltságdíj ellenében szabadon bocsátják. A térségben többféle erő feszül egymásnak: Etiópia, a belőle véres konfliktus során kivált Eritrea, illetve a helyi népcsoport, az önállóságra vagy legalábbis autonómiára törekvő afarok lázadó csoportjai. A támadást az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) vállalta magára, de ők azt állítják, hogy az etióp hadsereg támadta meg egy őrjáratukat, és nem öltek meg nyugatiakat. Az áldozatokkal szerintük az etióp hadsereg végzett – ők csak foglyul ejtettek néhányat. A magyar szemtanúk viszont kifejezetten kivégzésekről számoltak be, bár azt hozzáfűzték, hogy a támadók csoportjai eltérően viselkedtek – egyesek inkább az értékek megszerzésére haj-tottak, mások viszont csak gyilkoltak.

A SZTE-n hétfőn tartott sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre, hogy milyen volt az a lávaszökőkút, aminek a meglátogatása céljából vállalták ezt az expedíciót, Puskás Irén úgy fogalmazott: – Délután a hely paradicsom volt, de reggelre maga lett a pokol.

Ezek is érdekelhetnek