Gorilla a szlovák dzsungelben

Irigylésre méltó helyzetbe kerültek vezető szlovák politikusok a márciusi választások előtt néhány hónappal. A szlovák titkosszolgálat (SIS) Gorilla fedőnevű akciói során felvett beszélgetések átiratának nyilvánosságra kerülésével. A Gorilla-ügynek hála egyik té­vé­csatornától a másikig adogatják a mikrofont volt miniszterek, miniszterelnökök.

Ország-világ2012. 01. 30. hétfő2012. 01. 30.

Kép: Szlovákia - Gorilla-ügy, Fotó: Michal Svítok

Gorilla a szlovák dzsungelben
Szlovákia - Gorilla-ügy
Fotó: Michal Svítok

Nagy nézettségű vitaműsorokban mutogathatnak jobbra is meg balra is, egyelőre nem kell törni a fejüket az amúgy már mindenki által halálra unt ígéretgyártáson.

A 70 oldalas lehallgatási anyag egy lakásban 2005 és 2006 közt elhangzott titkos beszélgetések kivonatát tartalmazza. A lehallgatott alany nem más, mint a Penta pénzügyi csoport egyik tulajdonosa, Jaroslav Haščák, Szlovákia egyik leggazdagabb embere. A beszélgetések témája többnyire a csoport lobbitevékenysége körül forog. Haščák a személyeket illetően nem volt válogatós – derül ki az iratokból. Ideoló­giai hovatartozásra való tekintet nélkül tárgyalt vezető pozícióban lévő politikusokkal, konkrét gazdasági előnyöket, sőt kinevezéseket intézve el velük. Többször esik szó Jirko Malchárek egykori gazdasági miniszter egyeztetéseiről – a szlovák villamosművek és az egészségügy különösen érdekelte a Pentát –, de Robert Fico személye is felbukkan, amint Haščákkal közösen boncolgatja, kivel kellene koalíciót kötni a választások után. Haščák tanácsot is adott neki e kérdésben: szerinte Bugár Bélával (Híd-Most) érdemes „lepaktálni”, mivel lehet vele tárgyalni, engedékeny és meghátráló – nem túl előnyös jellemrajz.

A botrány kirobbanása óta a Penta és a pártok képviselői hallgatnak vagy cáfolnak. Bugár egy ideig valótlannak tartotta az iratok állításait – később már csak egy részét. Iveta Radičová jelenlegi miniszterelnök szerint az iratokban „igazságok, féligazságok és hazugságok kombinációjáról van szó”. – Nagymértékben szkeptikus vagyok azért, mert nem léteznek az említett felvételek – jelentette ki a politikus.

Kijelentésében lehet némi igazság: a Gorilla beszélgetései letisztázatlanul, aláírás és hivatkozások nélkül kerültek a nyilvánosság elé. A hitelességének megállapítása ugyanakkor nem lesz könnyű feladat, mivel egy fontos irat a rendőrségen elveszett még Robert Kaliňák belügyminiszterkedése idején. „Nem vesztek el (az iratok), szándékosan bezúzták őket” – véli a jelenlegi belügyminiszter, Daniel Lipšic.

Ezek után nem is tűnik olyan nagy túlzásnak a Penta-vezér Haščák kijelentése az egyik beszélgetésben: „A demokrácia szar rendszer. A választó semmiről nem tud semmit, csak a felszínt látja.” Ismerős történet, ismerős teória…

Ezek is érdekelhetnek