Hárommillió hajó megtalálójára vár

A tengeri kincsvadászat lényegesen macerásabb a szárazföldinél, nem elég egy fémkereső szerkezet, de hajók, robotok, tengeralattjárók is szükségesek – vagyis ez már-már iparágnak nevezhető. Bármilyen hihetetlen, a tengereken több mint hárommillió elsüllyedt hajó vár arra, hogy megtalálják.

Ország-világ2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.
Hárommillió hajó megtalálójára vár

Az ilyen kincsek helye dokumentumokból valamelyest beazonosítható, ráadásul a zsákmány értéke dollármilliókra rúghat. A tengeri kincsek tulajdonjoga azonban erősen vitatott – függ attól, hogy hol találták meg azokat, de attól is, mely állam hajója szállította.

Az egyetlen, tőzsdén is jegyzett kincskereső társaság, a tampai székhelyű Odyssey Marine Exploration (Odüsszeia Tengeri Felfedező Társaság) például abszolút piaci alapon áll hozzá a kérdéshez. Első, 2003-as sikereiket követően megállapodást kötöttek Nagy-Britanniával egy földközi-tengeri angol hajóroncs feltárásáról, valamint jó együttműködést alakítottak ki Spanyolországgal is. Ez utóbbi viszony azonban megromlott akkor, amikor 2007-ben a társaság bejelentette, hogy több százmillió dollár értékű, négyszáz éves ezüstkincset hozott felszínre az Atlanti-óceánból, nemzetközi vizekről. Spanyolország azonnal tudni szerette volna, honnan való a kincs, miután feltételezték, hogy az spanyol vizekről vagy egy spanyol hajó roncsai közül került elő – márpedig szerintük mindkét esetben őket illetik az érmék. A jogvita azóta sem zárult le.

Időközben az Odyssey egy újabb híres roncsot talált 300 mérföldnyire az ír partoktól, 4700 méteres mélységben: az SS Gairsoppa egy brit teherszállító, amelyet egy német tengeralattjáró süllyesztett el a második világháborúban. A gőzhajó 200 tonnányi ezüstöt szállított, amely mai áron 150 millió fontot ér. A brit kormány megállapodást kötött a kutatócéggel, mely szerint megtarthatja a kiemelt ezüst értékének 80 százalékát. A kincs kiemelése a tervek szerint 2012 tavaszán kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetnek