Jönnek az oroszok!

Turistabusszal… Távozni azonban ezúttal egyenes derékkal fognak. Onnan, hol nem nőnek pálmák, viszont kénes, forró víz bugyog fel a földből. Dehogy a pokolból! Harkányban gyógykezeltetik magukat – a reumatikus problémákat enyhítő gyógyvízben, idéntől évente akár több tízezren.

Ország-világKemény Krisztina2012. 01. 26. csütörtök2012. 01. 26.
Jönnek az oroszok!

S hogy kik lesznek a leszállók? Az atomnyugdíjasok. Tizenkét orosz atomerőmű egykori dolgozói, akik üdülését a cégeiket összefogó Roszatom szervezi. Ám sugározni legfeljebb az arcuk fog – a boldogságtól, hiszen a fürdőben már nagyon készülnek fogadásukra. Növelték az alkalmazottak számát a gyógyászati részlegen és új masszőröket vettek fel. A létszám mellett bővítették a szolgáltatások körét: beindult a természetgyógyászat, az indonéz és a balinéz csodamasszázs, és vásároltak egy vadonatúj kapszulát is. Lenyelni garantáltan nem tudja senki, viszont ha a vendég belefekszik, akkor iszappakolásban és Vichy-fürdőben részesülhet. Ettől pedig nem csak a vérkeringése élénkül, de javul a közérzete is. Bár utóbbi érdekében valószínűleg a büfék kínálatát is bővíteni kellene. Mindezt Tóth Ildikó mondja, a fürdő szolgáltatásvezetője, aki azt is elárulja: a vendégekkel közvetlen kapcsolatban álló nyolcvan dolgozó számára kötelezővé tették az orosz nyelvet. Választási lehetőségük persze van: eldönthetik, hogy a vizsga nélküli gyorsképzésre vagy alapvizsgával zárulóra iratkoznak be…

Megteszi ő is, mert bár általános és középiskolában hosszú évekig tanult oroszt, de ha most kellene megszólalnia, csak annyit tudna mondani: villamos. Márpedig abból a fürdőben elég kevés közlekedik. Van viszont uglekiszlaja vanna, vagyis szénsavas fürdő és podvodnaja gimnásztiká, víz alatti gyógytorna. Honnan tudom? A fürdőszótárból, ami – kiejtés szerinti írással – már minden munkatárs keze ügyében ott lapul. Forgatom én is és kérdezgetem az alkalmazottakat – idősebbeket, akiknek annak idején kötelező volt az orosz, és a fiatalokat, akiknek csak most lett az – mit szólnak az új feladathoz? Nem ér meglepetés: mindannyian kivétel nélkül boldogok.

S hogy hogyan indult a történet? Elmesélem: Szergej bekopog Schwarczhoz. Félreértés ne essék, nem viccbe kezdtem. A moszkvai férfi, Szergej Vaszjukov ugyanis tavaly tényleg betoppant a harkányi gyógyfürdő élére frissen kinevezett vezérigazgatóhoz, Schwarcz Tiborhoz. Hogy honnan, honnan se? – erről nem árulnak el részleteket. Azt viszont nem nehéz kitalálni, milyen választ kapott az üzletember, mikor felvetette a beutaztatás ötletét az igazgatónak. A fiatal vezető amúgy is fejébe vette, hogy megállítja a vendégszám folyamatos zuhanását – ami a délszláv háború előtti évi egymillió látogatóról tavalyig a felére csökkent – és visszatornázza hét-nyolcszázezer főre.

Ebben segíthetnek az oroszok, de hamarosan megkezdődik egy nagy beruházás: pikkelysömör-kezelő központot hoznak létre. 3,5 milliárd forintnyi uniós támogatást már elnyertek hozzá, az önrész viszont nem áll rendelkezésre. Előteremtéséhez az önkormányzati tulajdonú fürdő külső befektetőre vár. Ám mire a tulajdoni viszonyok rendeződnek, az új feliratok minden bizonnyal elkészülnek. Hogy a bejáratnál a magyar, német, horvát és cseh mellett egy ötödik nyelven is hirdessék: otkryt, azaz nyitva.

Ezek is érdekelhetnek