Koronával is lehet majd fizetni!

Már nyomdában vannak az új bankjegyek, februártól fizetni is lehet balatoni koronával. A helyi fizetőeszköz hét önkormányzat kezdeményezésére jött létre, az érintettek szerint a térség gazdasági fellendüléséhez is hozzájárulhat az új pénz.

Ország-világBiczó Henriett2012. 01. 23. hétfő2012. 01. 23.
Koronával is lehet majd fizetni!

Világszerte közel 2300 helyi pénz van forgalomban, Európában a németeknél és Svájcban a legnépszerűbbek a helyi fizetőeszközök. Hazánkban két évvel ezelőtt bocsátották ki az első helyi pénzt, Sopronban a kékfrankot. Civilek találták ki, ma már mintegy 600 elfogadóhelyen lehet vele fizetni. Ez az ötlet vezérelte a veszprémi és hat környező település önkormányzatát, hogy februártól helyi pénzt bocsássanak ki: a balatoni koronát.

– A nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy a helyi fizetőeszköz a gazdasági fellendülés egyik motorja lehet. Ez motivált bennünket, meg természetesen eszmei szempontok is: a helyi pénz erősítheti az emberekben a lakóhelyükhöz való kötődést – nyilatkozta Veszprém polgármestere, Porga Gyula. – Balatonfüred, Balatonalmádi, Tihany, Várpalota, Litér és Nemesvámos csatlakozott a kezdeményezéshez, a bankjegyek már a nyomdában vannak. Reményeink szerint egyre többen csatlakoznak hozzánk, és egyre több elfogadóhely lesz, hiszen ez az alapja a balatoni korona forgalomban maradásának. Az „új pénz” értéke azonos a forintéval, de hogy motiváljuk az embereket, egyes elfogadóhelyek kedvezményeket biztosítanak azoknak, akik koronával fizetnek. Szándékaink szerint az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények közül többen tesznek engedményeket, például a Petőfi Színház, az állatkert és a Művelődési Ház. Közgazdasági elemzések szerint 100 forintból mindössze 20 forint marad helyben, a többit máshol költik el az emberek. Alapvetően ezen szeretnénk változtatni – tette hozzá Veszprém polgármestere.

A balatoni korona 40 millió forintos alaptőkével indul hódító útjára, amelyet az érdekelt települések önkormányzatai biztosítanak, a háttérben a veszprémi Kinizsi Bank áll. Az érintettek létrehozták a Balatoni Korona Zrt.-t, amely pénzkibocsátó is egyben – pontosabban: a pénzkibocsátás monopóliuma Magyarországon a Magyar Nemzeti Banké, tehát hivatalosan a helyi pénz csak „készpénzt helyettesítő utalvány” lehet. A balatoni korona forintfedezetének meg kell lennie egy bankban elhelyezve, hogy azt bármikor forintra lehessen váltani.

Februártól hatféle címletű bankjegy kerül forgalomba balatoni korona néven. Az egyes bankjegyeken Veszprém és környéke nevezetességei, illetve történelmi személyiségei láthatók. A bankjegyek Vagyóczky Károlynak, a Magyar Nemzeti Bank művészeti tervezőjének a munkái, a koronát vízjeles papírra nyomják, UV-pelyhek lesznek a papírban, azon pedig dombornyomás is felfedezhető lesz, s több láthatatlan jelet helyeznek el, amelyek csak UV-fényben „jönnek elő”. Kizárólag papírpénz kerül forgalomba – de nem kell megijedni, a visszajárót mindenki megkapja forintban.

Ezek is érdekelhetnek