Kötélhúzás indul

Brüsszel nem fenyegetőzik, nem mérlegel, nem kérlel többet. Döntött. Kedden az Európai Bizottság három esetben is elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

Ország-világHorváth Dorka2012. 01. 20. péntek2012. 01. 20.

Kép: Budapest, 2012. január 6. Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter távozik a kormányfő parlamenti dolgozószobájából, ahol részt vett a miniszterelnök és a Magyar Nemzeti Bank elnökének egyeztetésén. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Kötélhúzás indul
Budapest, 2012. január 6. Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter távozik a kormányfő parlamenti dolgozószobájából, ahol részt vett a miniszterelnök és a Magyar Nemzeti Bank elnökének egyeztetésén. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

De mit is takar az uniós szakzsargon? Szigorúan hangzik, bár igaz, hogy történt már hasonló procedúra farkasvadászat engedélyeztetése és helikoptervásárlás miatt is.

Ha egy tagállam nem megfelelően teljesítette az uniós alapszerződésből eredő kötelezettségeit, az Európai Bizottság büntetésével kell szembenéznie. Ennek zord szülőként a kötelezettségszegési eljárás nevet adták.

Három magyar jogszabályt, a decemberben elfogadott jegybanktörvényt, a bírák 62 éves korban való kötelező nyugdíjazását, illetve az adatvédelmi biztos intézményének átalakítását kifogásolta a Bizottság. Nem minden előzmény nélkül. A farkast ordító juhász története tökéletesen illik a mi kálváriánkra. A juhászt most többen alakították, José Manuel Barroso bizottsági elnök, Viviane Reding igazságügyi biztos, Neelie Kroes médiaügyi, illetve Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök is kifejezte aggályait a törvényekkel kapcsolatban. Ám Orbán Viktor nem ijedt meg a farkasoktól, múlt héten így nyilatkozott: „ha az unió érvei meggyőzőek, a kormány fontolóra veszi a jogszabályok módosítását”. Ám az unió unja az érvelést.

Vajon elég meggyőző lehet-e a ránk osztott igen kellemetlen procedúra? Amennyiben még ez is kevés lenne, hogy a parlament visszavonja a kifogásolt törvényeket, fizethetünk. Megvont támogatás és büntetés formájában is.
Az eljárás első állomása, hogy a Bizottság egy indoklással ellátott figyelmeztetésben felszólítja a tagállamot, hogy határidőre módosítsa a kifogásolt jogszabályt. Ha mindez a tagállamot még mindig nem tereli az uniós ösvényre, következik a második figyelmeztetés, mely egy két hónapos utolsó gondolkodási időt jelent a renitens számára. Ha még ez sem elég, a Bizottság átadja az ügyet az Európai Bíróságnak, mely jogsértés esetén előírhatja a kifogásolt szabály módosítását, és pénzbüntetést is kiszabhat a megtévedt tagállamra.

Nem először nézünk szembe a farkassal. Csatlakozásunk óta Magyarország ellen több mint 300 alkalommal indították meg a fent elemzett eljárást, melyek közül mindösszesen négy ügy jutott el az Európai Bíróságra. Elmarasztaló ítélet azonban egy esetben sem született, mert végül a kormány mindig változtatott a kifogásolt intézkedéseken.

Megviselt szerv a bíróság. A latinos olaszok, a lustácska belgák és a túlfűtött görögök több száz esetben kerültek már az uniós bírák elé. Indult már eljárás madárrezervátum, motorkerékpárok számára pótkocsivontatás ügyében is, ám nem kérdés, hogy a mi esetünk mindennél komolyabb. Mi uniós alapjogokat sértettünk. A szabadság, a függetlenség kérdésének megvitatása nem egyszerű feladat, különösen, ha bankokról, bírákról vagy a sajtóról van szó. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor az Európai Parlament strasbourgi ülésén személyesen kívánta előterjeszteni a magyar érveket, érdeket. Hosszú küzdelem lesz. Az unió bizottsága már most jelezte, amíg nincs elvi megegyezés, tárgyalás sem lesz az államcsőd elkerüléséhez elengedhetetlen készenléti hitelről. Valaki engedni fog.

Ezek is érdekelhetnek