Premier a nagyszobában

Nincs zsöllye, erkély, páholy, de jószerivel még jegyszedő sem. Ülhetünk hokedlin, kerti széken vagy éppen tornatermi padon – ha szerencsénk van, ez még hozzá is tesz a lakásszínház élményéhez.

Ország-világPalágyi Edit2012. 01. 09. hétfő2012. 01. 09.

Kép: 311_9379.jpg, Fotó: Gál Gábor

Premier a nagyszobában
311_9379.jpg
Fotó: Gál Gábor

Manapság, amikor egyre több a társulat biztonságából kiszorult színházcsináló, ízlelgethetjük az új formát. Már a legutóbbi pécsi színházi találkozóra meghívott Zsótér Sándor-rendezés – Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban – nézői is megbizonyosodhattak róla: egy lakatlan polgári ház kietlen szobái, jobb napokat látott konyhája, vadregényes udvara milyen különös hangsúlyt adhat egy előadásnak.

Színház az egész lakás – ezzel a mottóval nyílt meg a Széchenyi utcában a Földszint 2., Eger első lakásszínháza.
Az „évadnyitó” előadásokat Nádasy Erika Domján Edit-díjas színésznőnek és Szegvári Menyhért Jászai-díjas rendezőnek köszönhetjük. Ó, azok a boldog szép napok! – Beckett darabja erős visszhangot ver a kiürült polgári otthon falai, a lepedővel letakart bútorok között. Arról szól ugyanis, miképpen kapaszkodik az ember tíz körömmel az életbe, mi mindenre képes a fennmaradásért. Nos, például színpadot varázsol a lába alá, közönséget szervez, sőt a nézőknek, miután elül a taps, saját kezűleg süt palacsintát – miként ezt Nádasy Erika tette.

Az új egri játszóhely más művészeket is invitál, s a színésznő repertoárjából csemegéz. Láthatjuk tőle Parti Nagy Lajos Ibusár című huszerettjét is, a monodrámát, amit Bíró Kriszta egy pesti színház ruhatára előtt adott elő. Most a Földszint 2. nagyszobájában gördül fel a függöny. Persze képletesen, mert a bársonylepelt csak hozzáképzeljük az előadáshoz…

 

Ezek is érdekelhetnek