Uniós támogatásunk került veszélybe!

Akár a magyar uniós pénzek egy részét is megvonhatja Brüsszel, miután az Európai Bizottság szerint Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy „időben és tartósan” kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát.

Ország-világO. Horváth György2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.
Uniós támogatásunk került veszélybe!

Aa Bizottság szerdai ülését követően kiadott közleménye szerint a testület ennek megállapítását javasolja az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is. Tavaly Magyarország tiszteletben tartotta ugyan a GDP-hez viszonyított 3 százalékos deficithatárt, és az idén is várhatóan az alatt marad, de ez elsősorban egyszeri lépéseknek köszönhető, és jövőre a hiány már 0,15 százalékponttal ismét meghaladhatja a határt - derül ki a közleményből.

Az ügy most a pénzügyminiszterek tanácsa elé kerül, amely elfogadhatja a bizottsági jelentést. Ezt követően a Bizottság két dologról dönthet. Egyrészt új ajánlásokat fogalmazhat meg a pénzügyminisztereknek Magyarországgal kapcsolatban, másrészt büntethet. A szankciók egyike – ezt még nem alkalmazta soha az EU –, hogy ideiglenesen és Magyarországtól az úgynevezett kohéziós alaphoz tartozó támogatásokat. Ebbe tartoznak bele például olyan országos jelentőségű beruházások, mint a közlekedés fejlesztés.

Ezek is érdekelhetnek