Tolvajriasztó kisfilmek

Nem tudom, lopták-e már meg önöket buszon, piacon vagy más tömegben – engem sajnos többször is. Lesújtó érzés. Nem is maga a lopás pillanata, hiszen abból nem vesz észre szinte semmit az ember, hanem az eszmélés, mikor rájövünk, hogy valaki idegen turkált a táskánkban, a zsebünkben.

Ország-világBalogh Géza2012. 02. 27. hétfő2012. 02. 27.

Kép: Nyíregyháza, 2012. február 15. A zsebtolvajok elleni védekezésre figyelmeztető kisfilm látható a monitoron, a Nyíregyháza és Kazárbokor között közlekedő H40-es autóbuszon. Másfél perces, bűnmegelőzési kisfilm hívja fel a veszélyre az utasok figyelmét. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Tolvajriasztó kisfilmek
Nyíregyháza, 2012. február 15. A zsebtolvajok elleni védekezésre figyelmeztető kisfilm látható a monitoron, a Nyíregyháza és Kazárbokor között közlekedő H40-es autóbuszon. Másfél perces, bűnmegelőzési kisfilm hívja fel a veszélyre az utasok figyelmét. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

Nyíregyházán is gyakoriak voltak az ilyen esetek – eddig. A nyírségi rendőröknek ugyanis remek ötletük támadt: bűnmegelőzési kisfilmet vetítenek pár napja a Szabolcs Volán helyi járatú autóbuszain. A másfél perces, a szabolcsi zsaruk által készített kisfilm a zsebtolva¬jok elleni védekezésre hívja fel az utasok figyelmét, s hasznos tanácsokat ad, hogyan kerülheti el a gyanútlan – s tegyük hozzá: óvatlan – utas a zseblopásokat az autóbuszokon s általában a zsúfolt helyeken.
Nyíregyházán jelenleg harminc olyan busz van, amelyen a műszaki berendezések lehetővé teszik a vetítést, ami azt jelenti, hogy naponta mintegy ötvenezer ember fogja látni a busz monitorján a felvilágosító kisfilmeket. A közlekedési vállalat és a rendőrség a „zsebesfilmek” sikerét látva arról is megállapodott, hogy a közeljövőben más felvilágosító filmeket is vetítenek majd a buszokon. A megyei rendőr-főkapitányság ugyanis 2004 óta készít bűnmegelőzési kisfilmeket. Eddig huszonegy alkotás született, valamennyi pályázati támogatás felhasználásával. A kisfilmek mind egy-egy speciális témát dolgoztak fel: a gépkocsivezetők figyelmét például a téli autózás, a fiatalok figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívták fel, míg az időseket a házaló csalók módszereivel ismertették meg.

Tavaly egyébként száznegyven zsebtolvajt fogtak el a rendőrök a megyében, ezek közül húszan próbálkoztak autóbuszokon. A szakemberek szerint azonban ennél jóval több lehet a zseblopások száma, hiszen sokan későn veszik észre azt, s már nem látják értelmét a feljelentésnek. A rendőrök azonban biztosak abban, hogy a kisfilmek vetítésével kevesebb lesz a lopás, legalábbis a buszokon. Azért megjegyzik: a vetítés során sem árt figyelni.

Ezek is érdekelhetnek