Csak semmi modernkedés!

A németországi Messkirch városa mellett soha véget nem érő építkezés veszi kezdetét a közeljövőben. A tervek szerint 2013 tavaszán kezdik meg a baden-württembergi település közelében annak a korhű középkori kolostorvárosnak az építését, melyet kizárólag IX. századi eszközök, anyagok és technikák alkalmazásával kívánnak felhúzni.

Ország-világ(markos)2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.
Csak semmi modernkedés!

A múltidézés eme módjával nem a messkirchiek járnak az élen. Egy franciaországi kisváros, Treigny mellett már 1997 óta tart egy hasonló kezdeményezés, a burgundiai Guédelon-kastély teljes egészében a XIII. századi technikákra „épít”. Ez a buldózert, betont, napelemet teljes egészében mellőző kísérlet ritka bepillantást ad a régmúlt emberének hétköznapi életébe. A kivitelezők szerint a történelmi tapasztalat újraalkotásával deríthető ki legjobban, elődeink hogyan is alkották meg otthonaikat, hogyan készítették ételeiket vagy varrták meg ruháikat.

Az, hogy minden gördülékenyen menjen egy ilyen gigaépítkezésen, természetesen nemcsak a kötélcsörlőkön múlik. A várkastélyt kézművesek – kötélverők, fazekasok, kőfaragók, kovácsok, kosárfonók – műhelyei veszik körül, mintegy ötven mester gondoskodik arról, hogy maradandó élményt nyújtson az évente több százezer ide látogatónak. „Amennyire csak lehetséges, hagyományos módon akarunk dolgozni” – mondja Bert Guerten, a nagyszabású francia építkezés mögött álló vállalkozó, akinek becslése szerint a kastély teljes befejezése akár 40 évig is elhúzódhat. A tatár senkit sem hajt, hiszen a hangsúlyt nem a leendő vadonatúj épületre helyezték. A turistákat a rendhagyó esemény vonzza, mégpedig nagyon. A kastély látogatói közt végzett felmérés azt mutatja, hogy aki egyszer belekóstolt a múltba, az nehezen szabadul az élménytől: a kíváncsiskodók átlagosan háromévente visszatérnek. „Látni akarják, hogyan nő és fejlődik a kastélyépítkezés” – magyarázza Guerten.

A német kolostor megálmodói is minden bizonnyal hasonló érdeklődésre számítanak a modern kor vívmányaira fittyet hányó vállalkozásukkal. A klerikális elődök példáját hűen követik, ugyanis egy IX. századi kézművesnek nem volt lehetősége a kőtemplom elkészültéig halogatni a rendszeres imádkozást, így a tervek szerint a kolostorfalu legelső épülete egy kis fatemplom lesz.

A burgundiai kastélyépítésről elcsábított kovácsok még távolabb utazhatnak az időben: a IX. századi technikáké és eszközöké lesz a főszerep, mellőzve többek közt a – turisták körében egyébként gyakran oly népszerű – giccses kovácsoltvas lópatkókat. Ennél sok látogatónak csak egy dolog hiánya lesz fájóbb: kávét sem mérnek majd a helyi kantinban.

Ezek is érdekelhetnek