Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hisszük vagy sem, a reformkortól a kiegyezés koráig húzódó történelmünk egy része a fővárosi szállodákban, fogadókban íródott. Nemcsak az átutazók kényelmét szolgálták e helyek, de a társadalmi élet színterei is voltak. Ha egy-egy cégért kiakasztottak, mint például a vadászkürtöt vagy az aranyozott sast, az akár száz esztendő múlva is ott lógott…
Akadtak olyan szállodák, ahol főleg fejedelmek és arisztokraták fordultak meg, máshol az erdélyi nagyurak lakoztak. Az éppcsak tűrhető fogadókban a görög meg a rác kereskedők tanyáztak. Az egyik helyen a hölgyszalon, máshol a tágas bálterem, netán a falba mélyesztett víztartályból folydogáló víz vagy a szobapincért hívó elmés csöngettyű jelentett vonzerőt. Borsosabb volt a számla, ha a vendég vásár napján érkezett vagy ha a fűtéshez is ragaszkodott.
Európa legelegánsabb szállóinak egyike akkoriban a Magyar Király volt, 3 emeletén 110 szoba kínálta magát. Az 1814-ben megnyílt hely saját vendéglővel, sörözővel, borbélyműhellyel és szép fogadósnéval csalogatott. Mégis panaszkodtak a kortársak, hogy itt – a név ellenére – semmi nem magyar: a német pincérek német nyelvű étlappal siettek az asztalokhoz. Az első tulajdonosról, Halzl Jánosról azt pletykálták, hogy alvás nélkül is bármeddig kibírja, sőt egyszerre több helyen ott terem, ha a vendégek úgy kívánják. A mai Vörösmarty tér szomszédságában fekvő épület elé gyakorta gördültek be úri fogatok, s 1832-ben, amikor egy szépséges német színésznő tartózkodott ott, a kalandra éhes nábobok valósággal ostrom alá vették – a szállodát és a művésznőt egyaránt. Széchenyi István gróf ért oda a leghamarabb, de a bikaerejű Wesselényi Miklós báró – a későbbi „árvízi hajós” – volt az, aki úgy belehabarodott a művésznőbe, hogy párbajra kelt érte.
Gundel Imre kutatásaiból (A vendéglátás emlékei) azt is megtudjuk: az István Főherceg szálló azzal hívogatta az utasokat, hogy ez fekszik a legközelebb a személyszállító gőzhajókhoz. Más helyek csalafinta módon omnibuszt küldtek a Délivasúthoz, így a vidékről érkezők akkor is náluk kötöttek ki, ha máshová készültek.
A szállókban történelmet írtak. Kossuth a Tigrisben rendezte be 48-as Hírlapjának szerkesztőségét. Az Arany Sasban eleinte az alföldi nemesek szálltak meg, s kedvvel falatoztak a kolozsvári káposztából meg a malacpecsenyéből; később a forradalmi eszmékkel szimpatizáló helyként ismerték. Egy időben itt lakott Vörösmarty, Petőfiék pedig innen rendelték az ebédjüket. A megtorlás éveiben így igazították el egymást a csalódott hazafiak: „Eredj az Arany Sasba, ott még ma sem tudják, hogy nincs már forradalom!”
A legenda szerint egy Pestre látogató földesúr úgy gyökeret eresztett az egyik szállóban, hogy évtizedekig ki sem mozdult a szobájából. Deák Ferenc is hasonló életre rendezkedett be. Miután a csak adósságot termelő kehidai birtokát Széchenyi nagyvonalúan megvásárolta, Deák beköltözött az Angol Királynőbe. Onnan követte a haza ügyeit, intézte levelezését. Két évtizeden át két szerény szoba jelentette az otthonát – ezek berendezése később a Nemzeti Múzeumba került. Délelőtt előbb a koldusokat fogadta, majd rangos vendégeit – 1874-ben például maga Ferenc József látogatta meg itt. Délutánonként a fafaragással bíbelődött. A nagyobb szerszámait a birtokán kellett hagynia, de egy gyalupadnak azért jutott hely a lakosztályában. Komótos ember lévén, mindent telerakott szivarokkal, pipákkal és tűzszerszámokkal, így bármikor rágyújthatott anélkül, hogy fel kellett volna állnia. Életrajzírói hiába kutattak életében a szerelmi szál után: lakrészét csak kanárikkal és aranyhalakkal osztotta meg – a haza bölcse agglegény maradt. A maga fanyar humorával így indokolta ezt: „A becsületes ember megházasodik, az okos ember nem.”
A szállodai életmód szabadságát nemcsak a nőtlenek engedték meg maguknak. Állítólag Ady Endre házasember korában is szívesen lakozott legénykori törzshelyén, a Magyar Királyban, s az ósdi bútorzatot meg az ágrólszakadt személyzetet sem bánta. Ez azonban már egy másik korszak históriája…
Szószok helyett tósztok
A korabeli anekdotából kiderül, micsoda társas élet folyt a szállodákban. A neves szerkesztő és hírlapíró, Vadnay Károly (1832–1902) írói jubileumára például pazar ebédet adtak az elegáns Hungáriában, miként Kenedi Géza (1853–1935) lejegyezte:
„Hozták a levest ... és egy csomó virágot, névjegyet, táviratot vele.
Következett a fogas tartármártással ... és új táviratokkal, új virágokkal, új levelekkel. Utána a párolt hús – ugyanazokkal.
A pecsenye ... tósztokkal és válaszokkal. És így tovább.
Az érdemes jubiláns nem bírt eleget válaszolni, köszönni és hálálkodni. A parfait, a tészta, a gyümölcs, a sajt már örömkönnyek és ölelések közt zajlott le. Vagy kétórai tevékeny jubileum és pompás ebéd után többen hazafelé kísértük az örömtől ragyogó ünnepeltet.
Az Angol Királynő előtt egyszerre csak megáll:
− No, gyerekek, ide bemegyünk ebédelni, mert itt még ilyenkor is adnak enni.
Elszörnyűködtünk. Hogyan; hiszen csak most fejeztük be az óriási ebédet és éppen az ő dicsőségére! Vadnayn azonban kitört, amit két órán át fojtogatott magában: Az ám, ti! De engem nem hagytatok enni az egész ebéd alatt egy falatot se. Olyan éhes vagyok, mint valami juhászkutya.”
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu