Sajog a buksza

Majd’ kilencven ezer egészségügyi dolgozó számolgatja mostanság, mekkora összeg is marad a zsebében a minap bejelentett kormányzati béremelés után. Egyesek jól jártak és bizakodóak, míg mások viszont csalódottak az odavetett „morzsák” miatt vagy egyszerűen kimaradtak. Lássuk, hová tartunk!

Ország-világSzijjártó Gabriella2012. 03. 31. szombat2012. 03. 31.

Kép: Semmelweis egyetem orvosképzés hallgatók egészségügy 2007 09 21 Fotó: Kállai Márton

Sajog a buksza
Semmelweis egyetem orvosképzés hallgatók egészségügy 2007 09 21 Fotó: Kállai Márton

Ezzel az egyszeri béremeléssel nem lehet itthon tartani a magyar orvosokat, de ha ez egy folyamat kezdete, akkor lehet rá esély – így értékelte Éger István, az orvosi kamara elnöke a miniszteri bejelentést. Emlékeztetésképpen: 17 ezer orvos, 70 ezer szakdolgozó, valamint 1400 egyéb, egészségügyben dolgozó, felsőfokú végzettségű alkalmazott számolhat magasabb jövedelemmel júliustól, januárig visszamenőleg egy összegben kifizetve. Hogy ki mennyivel többet vihet haza? Vegyük sorra!

Az ügyeleti díjazás nélkül bruttó 350 ezer forintos összegig kereső orvosok egységesen bruttó 65 ezer forint emelést kapnak. Idetartozik a doktorok 80 százaléka, túlnyomórészt a fiatalok – náluk valós veszélyt jelentett, hogy az éhbér helyett előbb-utóbb külföldön keresik majd a boldogulásukat. Az említett 350 ezer fölött 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökken az emelés mértéke. A plafon: a 450 ezer felett keresők egységesen 10 ezer forint növekményre számíthatnak.

Ez a mostani bérfejlesztés – ami egyébként a költségvetésnek 30 milliárdba kerül, és még nem igazán látni, miből telik rá – óriási fegyvertény, mégis alig-alig csökkenti a magyar orvosfizetések súlyos lemaradását a kontinensen. Az Európai Orvosok Szövetségének 2010-es felmérése szerint a kórházi fehér köpenyesek fizetése Bulgária és Románia után hazánkban a legalacsonyabb. Ugyanis a mieink – uniós pénzben számolva – bruttó 475 és 1061 euró között keresnek.

Azzal, hogy a rezidensek fizetése júliustól 700 euróra, az idősebb orvosoké 1300 euróra emelkedik, továbbra is elérhetetlen távolságra vannak a nyugati országokban szokásos, legalább 2-3 ezer eurós jövedelmektől. Vagyis végre sikerült elérnünk a szlovák orvosbéreknek úgy a felét…

A szakdolgozók közül 22 ezer ember havi bruttó 20 ezer forint feletti emelést kap, 32 ezren 15 ezernél többre számíthatnak. Sokan viszont jóval kevesebbre. Vannak, akiknek csupán bruttó 1 és 3 ezer közötti összeg jut. Ha valaki három évnél rövidebb ideje dolgozik az ágazatban, annak egyetlen fillér sem jár – vagyis a pályakezdők egy az egyben kimaradtak. Ezt azzal magyarázzák, hogy a 30 milliárdból fele-fele arányban részesültek az orvosok és a szakápolók – csakhogy az előbbiek 17 ezren, míg utóbbiak 70 ezren állnak sorban az osztozkodáskor.

További fájó pontja az egészségügyi szakmának, hogy az úgynevezett egyéb diplomások (biológusok, kémikusok, vegyészek stb.) egységesen bruttó 32 ezer forint emelést, a doktorokénak csak a felét kapják. De sajog a háziorvosok és az asszisztenseik pénztárcája is. Meg a védőnőké, az otthonápolásban dolgozóké és a patikai asszisztenseké. A háziorvosok egyébként azzal riogatnak, hogy ha április közepéig nem történik változás, készek sztrájkba lépni. Akkor bizony nekünk sincs más választásunk: a megegyezésig a fájdalom felfüggesztve, indul a reumastop!

Ezek is érdekelhetnek