Kislányok, akik fiúként élnek

Szociális és gazdasági okokra hivatkozva évszázadok óta bevett szokás, hogy azoknál az afgán családoknál, ahol nem született fiúgyermek, az egyik lányukat öltöztetik annak. Kérdés, hogy ez a lányok jogainak súlyos megsértése, vagy hasznos tapasztalat?

Ország-világKovács Réka2012. 04. 19. csütörtök2012. 04. 19.
Kislányok, akik fiúként élnek

A hagyomány annyira elterjedt Afganisztánban, hogy a helyiek saját kifejezést is használnak rá: Bacha Posh, vagyis lányok fiú álruhába öltöztetve. A fiúként öltöztetett kislányok egyébként otthon lányként élnek és viselkednek, az utcára kilépve azonban fiúnevet és fiúruhát kapnak. Ez a felemás identitás egészen 18 éves korukig tart, amíg el nem érik a nagykorúságot, ekkor ugyanis a fejüket már kötelesek kendővel eltakarni.

A hagyomány feltehetőleg azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a helyieknek külföldi hódítókkal kellett szembe néznie, és mivel nem volt elég férfi, aki fegyverrel védje a területet, a nők is férfinak öltöztek, hogy harcolni tudjanak.

Azóta a tradíció társadalmi és gazdasági okokból megmaradt. Az afgán értékek szerint ugyanis a fiúnak nagyobb becsülete van a családban, mint a lányoknak, és azokat a nőket tisztelik jobban, akik fiút is szülnek. Nem mellesleg, a fiúnak öltöztetett lányok dolgozhatnak, besegíthetnek apjuknak, és így a család megélhetéséhez anyagilag is hozzájárulnak. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Egyes szakértők szerint a Bacha Posh szokása súlyosan sérti a lányok jogait, véleméynük szerint ugyanis nem lehet egészséges az, hogy valaki egy meghatározott, viszonylag rövid időre identitást vált, majd mikor eléri a felnőttkort, újra elkezd születési neme szerint élni. Vannak azonban olyan érintettek is, akik hasznosnak tartják a tapasztalatot. A Balkh tartomány nőjogi hivatalánál dolgozó Fariba például sokáig Wahid néven élte fiúéletét, és ezt egyáltalán nem bánja. Édesanyja szintén fiúként élte gyerekkorát, ezért természetesnek érezte, hogy harmadik lányát szintén fiúnak öltözteti. Fariba fiúként apja boltjában dolgozott, ami meglátása szerint olyan önbizalmat adó tapasztalat volt számára, ami sokat segített későbbi életében. Mint mondja, megtapasztalta a férfiak és nők világát is, aminek köszönhetően most magabiztosabban és ambiciózusabban éli az életét.
 

Ezek is érdekelhetnek