Rosszul érzik magukat a bevándorlók

Az Európai Unió mintegy 15 országában vizsgálták a bevándorlók helyzetét, akik többnyire mindenütt rosszabbra értékelték élethelyzetüket, mint azok, akik helyben születtek.

Ország-világKovács Réka2012. 05. 28. hétfő2012. 05. 28.
Rosszul érzik magukat a bevándorlók

A Gallup által készített felmérés során 6,6 pontosra értékelték élethelyzetüket a 15 európai uniós országban azok a megkérdezettek, akik a felmérés helyszínéül szolgáló országokban születtek és élnek. Velük szemben a bevándorlók 6 pont körüli értéket értek el azon a tízfokú skálán, ahol a tíz pont az elképzelhető legjobb életminőséget, a 0 pedig a legrosszabbat jelöli.

Érdekes, hogy az eredményeket nem befolyásolta az, hogy a bevándorlók milyen régóta élnek választott hazájukban, pedig a szakértők szerint az életminőség érzékelése általában a magasabb jövedelmi szinttel párhuzamosan javul. Ennek ellenére a hosszabb ideje beköltözött bevándorlók sem érzik jobbnak életüket újonnan jövő társaiknál. A két csoport közel azonos elégedetlenségét magyarázza, hogy a helyben születettek jobb körülményekről számolnak be: esetükben 38 százalékos a jövedelmükkel elégedett válaszadók aránya. A helyiek körében ráadásul többen vannak, akik elégedettek életszínvonalukkal, és kevesebben azok, akik munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak.

Az adatok arra is rámutatnak, hogy az emocionális jólét is magasabb arányú a helyiek körében. Az újonnan érkezők körében vannak a legtöbben, akik a lekérdezést megelőzően aggodalmat, szomorúságot, haragot éreztek. A negatív érzeteket tapasztalók aránya a régebben beköltözők között alacsonyabb ugyan, de esetükben is magasabb, mint a bennszülöttek között. – olvasható az ELTE hírlevelében.
 

Ezek is érdekelhetnek