Az amerikaiak harmada megbukna

Nem lehetnek túl büszkék magukra az amerikaiak, ugyanis egy nemrég készült kutatás szerint harmaduk csúfosan elvérezne egy esetleges állampolgári vizsgán. A nehézséget az alkotmányra, a jogi és politikai struktúrára vonatkozó kérdések okozzák.

Ország-világKovács Réka2012. 06. 24. vasárnap2012. 06. 24.
Az amerikaiak harmada megbukna

A 2012-es évben esedékes elnökválasztás kapcsán végeztek felmérést a választásra jogosult amerikai állampolgárok köráben, melyből kiderült az állampolgárságért folyamadók számára összeállított vizsgakérdések megválaszolása számos amerikainak nehézséget okozna: konkrétan a válaszadók 35 százaléka megbukna a vizsgán

A Center for the Study of the American Dream felmérésében a kutatók tíz véletlenszerűen kiválasztott vizsgakérdést tettek fel ezer, 18 évesnél idősebb válaszadónak. Ezeknek 65 százaléka válaszolt helyesen, míg a bevándorlók ugyanezen kérdésekre 95 százalékos arányban adnak helyes választ vizsgáikon.

A felmérés szerint a bennszülött amerikaiak egyfelől jól boldogulnak, azaz több mint 90 százalékos arányban tudnak helyesen válaszolni az olyan történelmi, földrajzi kérdésekre, ezzel szemben viszont az alkotmányos, politikai ismeretek terén súlyos hiányosságokat mutatnak. Azt például csak 9 százalékuk tudta helyesen, hogy mikor íródott az alkotmány, 16 százalék, hogy hány tagja van a képviselőháznak, és csak 18 százalék tudott megnevezni két, a Függetlenségi Nyilatkozatban lefektetett jogot.

A kutatás adatainak értelmezéséhez érdekes adalékot jelent, hogy a Center for the Study of the American Dream egy korábbi felmérése szerint az amerikaiak 60 százaléka úgy véli, az érettségi megszerzésének feltétele kellene legyen, hogy a diákok képesek legyenek sikeresen teljesíteni az állampolgársági vizsgát.

 

Ezek is érdekelhetnek