Spanyol szenet az öklökbe!

Míg Madrid belvárosában békésen üldögélő tüntetők próbálnak hatni a megszorításokat sulykoló keményszívű spanyol kormányra, addig az észak-spanyolországi Asturias, Leon, Galícia és Aragónia tartományokban a bányászok vezetésével általános sztrájk kezdődött, a békésnek egyáltalán nem mondható bányamunkások mellett a közlekedési dolgozók, tanárok, hajóépítők is ringbe szálltak.

Ország-világ(markos)2012. 06. 29. péntek2012. 06. 29.

Kép: A coal miner uses a plank to make a burning barricade in front of the main gate of the "Pozo Santiago" mine in Caborana, near Oviedo, northern Spain June 18, 2012. Spanish coal mining unions are taking part in a general strike in northern Spain mining areas to protest against government action to cut coal subsidies. REUTERS/Eloy Alonso (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT ENERGY), Fotó: © Eloy Alonso / Reuters

A coal miner uses a plank to make a burning barricade in front of the main gate of the "Pozo Santiago" mine in Caborana
A coal miner uses a plank to make a burning barricade in front of the main gate of the "Pozo Santiago" mine in Caborana, near Oviedo, northern Spain June 18, 2012. Spanish coal mining unions are taking part in a general strike in northern Spain mining areas to protest against government action to cut coal subsidies. REUTERS/Eloy Alonso (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT ENERGY)
Fotó: © Eloy Alonso / Reuters

A kormány – régi beidegződés szerint – egyelőre nem hajlandó tárgyalni velük, a könnygázzal és gumibotokkal felszerelt rohamrendőröket hatékonyabbnak találta a megegyezés erejénél. Ám úgy tűnik, tévedtek.

A hírügynökségek felvételei polgárháborús hangulatot árasztanak: eltorlaszolt vasúti sínek, útakadályok bénítják a közlekedést, csúzlikból, parittyákból leadott gumigolyók, házilag készített rakétákból kilőtt lövedékek tarkítják a tájat mindenfelé. Ráadásul a követelések hosszú lajstromával egy Madridba tartó menet tartja fent az izgalmakat. Az elmúlt jó pár évtized tapasztalata azt mutatja, az asturiasi bányászok nem egy könnyen hajtják érdemtelen igába a nyakukat, e balos, anarchista társaság már többször okozott kellemetlen pillanatokat a politikusoknak. 1934-ben, nem sokkal a spanyol polgárháború előtt e tartományban tört ki az a bányászlázadás, amelyet Franco tábornok csak a marokkói mór zsoldosok segítségével tudott leverni, 1962-ben szintén itt hirdettek először általános sztrájkot Franco uralma alatt, és az 1980-as és 1990-es években is kemény tüntetéseket tartottak a privatizáció ellen.

A még május végén sztrájkot hirdető bányászoknak most is minden okuk megvan az elkeseredésre: a válság által szorongatott spanyol kormány hatalmas megszorításokra készül az észak-spanyolországi bányákban. A nagyrészt veszteséges szénbányászat életben tartására a kormány eddig óriási támogatást, évi 300 millió eurót (90 milliárd forintot) fizetett ki, de ezt most kénytelen 64 százalékkal csökkenteni. A megspórolt 190 millió euró épp elég ahhoz, hogy a bányászok úgy érezzék, ők (is) a kormány halálra ítéltjei. Egykor népes seregük az elmúlt évtizedekben már így is eléggé megcsappant, míg az 1980-as évek végén ötvenezer bányász élt az északi tartományban, manapság csak mintegy nyolcezren keresik szénbányákban a nemzeti gasztronómia jellegzetességére, a tapasra valót. Az iparág csődje azonban a bányászok szerint közvetve 30 ezer munkahelyet veszélyeztet. Innen nézve már kevéssé tűnik túlzónak az Európai Unió legtöbb munkanélkülijét számláló országban az az állításuk: a spanyol szén stratégiai jelentőségű.

Ezek is érdekelhetnek