75 év után is keresik!

Amelia Earhart 1918-ban elkapta a spanyolnáthát, aminek szövődményeiből sohasem gyógyult fel teljesen: élete tragikus végéig kínzó fejfájások és krónikus orrüreggyulladás gyötörte. Kitartását és akaraterejét dicséri, hogy ő lett az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, sőt több repülési csúcsot is felállított.

Ország-világ2012. 07. 05. csütörtök2012. 07. 05.

Kép: Amelia Earhart, who served as a consultant in the Department of the Study of Careers for Women at Purdue from 1935 to 1937, strides past her Lockheed Electra. Sally Putnam Chapman has donated 492 Earhart items Ń including rarely seen personal and private papers such as poems, a flight log and a prenuptial agreement Ń to Purdue Libraries' Earhart collection. (File photo) A publication-quality photograph is available at ftp://ftp.purdue.edu/pub/uns/earhart.newdocs/earhart.electra.jpeg.

75 év után is keresik!
Amelia Earhart, who served as a consultant in the Department of the Study of Careers for Women at Purdue from 1935 to 1937, strides past her Lockheed Electra. Sally Putnam Chapman has donated 492 Earhart items Ń including rarely seen personal and private papers such as poems, a flight log and a prenuptial agreement Ń to Purdue Libraries' Earhart collection. (File photo) A publication-quality photograph is available at ftp://ftp.purdue.edu/pub/uns/earhart.newdocs/earhart.electra.jpeg.

A világ legbátrabb asszonyának számított, aki köztiszteletnek és megbecsülésnek örvendett Amerikában. A 39 éves pilótanő 1937. július 2-án szállt fel navigátora kíséretében világ körüli útjának utolsó szakaszára. A végzetes napon Új-Guineából Howland szigete felé tartott, ahol üzemanyagot akart felvenni, majd Kalifornia felé továbbindulni. Utolsó rádióüzenetében azt mondta, hogy nem találták meg a szigetet, miközben vészesen fogy az üzemanyaguk. Ezután megszakadt a kapcsolat. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök hiába kerestette expedíciókkal a hírességet: a két repülőt végül eltűntnek nyilvánították a hatóságok.

Most, július 2-án elindul egy lelkes csapat, hogy megbizonyosodjon arról, mi is történt 75 évvel ezelőtt. Ez már a tizedik alkalom, hogy a történelmi repülőgépek felkutatására alakult nemzetközi csapat, a TIGHAR tagjai expedíciót szerveznek a kényszerleszállás feltételezett helyszínére, Nikumaroro szigetére. Szerintük Ameliáék épségben elérhették a szigetet, s egy ideig még életben lehettek. Erre utal, hogy a szervezet kutatói korábbi vizsgálódásaik során a harmincas években készült amerikai termékeket – például kozmetikai szereket – találtak a helyszínen.