Ezek a világgazdaság fekete lyukai

Az adóparadicsomok körül keringő legendák régóta izgatják a közvéleményt világszerte. Újságírók széles tábora lelkesen kutakodik elcsalt, adózatlan, külföldre mentett vagyonok után, közgazdászok pedig legalább olyan vehemenciával készítenek időről időre sokkoló számokat rejtő statisztikákat a vélt és valós pénzemberek feketevagyonairól.

Ország-világ(markos)2012. 07. 27. péntek2012. 07. 27.
Ezek a világgazdaság fekete lyukai

„Az adóparadicsomokba mentett vagyon a világgazdaság fekete lyuka” – állítja James Henry közgazdász az adóparadicsomok ellen kampányoló szervezet jelentésében. A neves tanácsadó cég nem kevesebbet állít, mint hogy a világ leggazdagabbjai legalább 21 billió dollárnak megfelelő vagyont rejtegetnek hazájuk adóhatóságai elöl külföldi adóparadicsomokban. Magyarra lefordítva ez nem jelent kevesebbet 4,6 billiárd forintnál.

A tanulmány számos érdekes szempontból közelíti meg e „fekete lyuk” körül forgó pénzeket. Megállapítja például, hogy ez a vagyontömeg az Egyesült Államok és Japán összeadott éves GDP-jének felel meg. Földünk vezető gazdasági hatalmait is simán zsebre vághatnák a világ pénzemberei. Továbbá ha a felmérésében vizsgált 139 felzárkózó ország leggazdagabb adóelkerülői összefognának az adósságválság megoldása érdekében, egy átutalással visszafizethetnének mindent, és után is maradna jócskán a zsebükben. Az 1970-es évek óta kimenekített vagyon értéke csaknem kétszerese a 139 ország teljes devizaadósságának. A pénzeltüntetésben Kína jár az élen a maga közel 1200 milliárd külföldre vitt dollárjával, a második helyezett Oroszország költségvetése majd 800 milliárd dollárral lenne gazdagabb a kimenekített pénzekkel. Magyarország is az élbolyban tolong, balszerencsés módon a 13. helyen végzett 241,7 milliárd dolláros sötétbe tévedt tőketömegével.

James Henry számításai szerint a külföldre menekített vagyon felét, mintegy tízbillió dollárt (2,4 billiárd forintot) mindössze 92 ezer ember birtokolja, akiket magas fizetésű „profi kijárók falkája” segít a magánbanki, jogi, könyvszakértői és befektetési ágazatokban, meglovagolva „az egyre inkább határok nélküli” világgazdasági környezetet.
 

Ezek is érdekelhetnek